Ρωσία: Δεν αναμένει μποϋκοτάζ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης

-

Το Κρεμλίνο, εκτιμά, ότι η σύλληψη του Αμερικανού επενδυτή και ιδρυτή του επενδυτικού ομίλου Baring Vostok, Μάικλ Κάλβι, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού 33 εκ ευρώ από την τράπεζα Vostotsni, δεν θα επηρεάσει τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η οποία επικαλούμενη δικές της πηγές έγραψε ότι κανένας από τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών δεν θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, εξαιτίας της σύλληψης του Μάικλ Κάλβι, αλλά και τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, ότι και ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στο φόρουμ.

Το Κρεμλίνο είναι ενήμερο για τους φόβους του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με την σύλληψη του Κάλβι, αλλά μποϋκοτάζ του φόρουμ σε σχέση με αυτή την υπόθεση δεν αναμένει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των FT, ο Πεσκόφ είπε ότι «μέχρι σήμερα τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν επιβεβαιώνονταν» αλλά «αντίθετα κάθε χρόνο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των συμμετεχόντων από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ» όπως και «προσβλέπουμε στην ίδια δραστηριότητα και εφέτος».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ακόμη ότι «μερικές φορές οι πρόεδροι μεγάλων ξένων εταιρειών δεν μπορούν να έρθουν στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ για κάποιους λόγους, ενώ μερικές φορές δεν θέλουν να έρθουν.

«Στην περίπτωση αυτή την θέση τους παίρνουν πρόεδροι άλλων εταιρειών που εξίσου ενδιαφέρονται για επενδύσεις. Αυτό είναι το επιχειρηματικό κλίμα, είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Ούτε η μία ούτε η άλλη περίπτωση εξαντλούνται».

Ο Πεσκόφ προσέθεσε, ότι και εφέτος όπως και στα προηγούμενα χρόνια ο Βλαντίμιρ Πούτιν προγραμματίζει να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι του φόρουμ. Επεσήμανε ωστόσο ότι θα είναι ένα εξίσου σημαντικό και διεθνές γεγονός»

Η εφημερίδα Financial Times (FT) επικαλούμενη δικές της πηγές έγραψε ότι τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των αμερικανικών εταιρειών όπως και Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πολύ πιθανόν να μη συμμετάσχουν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης εξαιτίας της σύλληψης του Μάικλ Κάλβι.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία Τζον Χάντσμαν δήλωσε στους FT, ότι και ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στο φόρουμ, όσο κρατείται ο Κάλβι. Όπως δήλωσε επίσης υψηλόβαθμό διευθυντικό στέλεχος ξένης εταιρείας στη Μόσχα η σύλληψη του ιδρυτή του επενδυτικού ομίλου Baring Vostok, θα πλήξει το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία, ενώ η απουσία σημαντικών ξένων επισκεπτών από το φόρουμ δείχνει ακριβώς αυτό το πράγμα.

Επίσης ένας από τους διοργανωτές του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε στους FT, ότι παραδοσιακά η αμερικανική αντιπροσωπεία είναι μια από τις μεγαλύτερες στο φόρουμ.

Από την πλευρά του ο επενδυτικός όμιλος Baring Vostok σε ανακοίνωση του, την οποία παραθέτει η εφημερίδα, χαρακτηρίζει το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, «σημαντικό γεγονός».

Ο Μάικλ Κάλβι και μερικά ανώτερα διευθυντικά στελέχη του ομίλου Baring Vostok συνελήφθησαν στη Μόσχα στα μέσα Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και απάτης. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υπεξαίρεσαν 2,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (33 εκ. ευρώ) από την τράπεζα Vostotsni.

Ο όμιλος Baring Vostok ελέγχει το 51,6% των μετοχών της τράπεζας Vostotsni μέσω της Evison Holdings. Ο Κάλβι αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ενδοεπιχειρηματική διένεξη μεταξύ του ιδίου και των μετόχων της τράπεζας Vostotsni.

Την υποστήριξη τους προς τον Κάλβι έχουν εκφράσει εκπρόσωποι του ρωσικού και δυτικού επιχειρηματικού κόσμου, η Ένωση Ευρωπαίων Επιχειρηματιών, το Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στη Ρωσία (AmCham), το Γαλλο- ρωσικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, ο ιδρυτής της ρωσικής μηχανής αναζήτησης Yandex Αρκάνττι Βόλοζ, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ρωσικής κρατικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ και άλλοι. Η εφημερίδα FT επισημαίνει ότι με τον Κάλβι και την οικογένεια του διατηρούν φιλικές σχέσεις πολλοί Αμερικανοί επενδυτές και διευθυντικά στελέχη αμερικανικών εταιρειών που εργάζονται στην Ρωσία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.