Ρωσία και Κίνα οι κύριες απειλές για τις ΗΠΑ, αλλά πιο επικίνδυνο το Πεκίνο!

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη Ρωσία και την Κίνα τις κύριες απειλές στην έκθεση για τις μεταβατικές διατάξεις της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας και το Πεκίνο αναγνωρίζεται, επίσης, ως ο κύριος δυνητικός αντίπαλος της Ουάσινγκτον. Μάλιστα, στο σχετικό έγγραφο που διαρρέεται από τον Λευκό Οίκο, σημειώνεται: «Η Ρωσία εξακολουθεί να σκοπεύει να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της και να διαδραματίσει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή». Ακόμα, τονίζεται πως η Κίνα «αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο είναι ο μόνος ανταγωνιστής που «έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη για να αποτελέσει σημαντική πρόκληση σ’ ένα σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα». Επισημαίνεται, δε, πως στη σχετική έκθεση οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως «τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε προσπάθειες για να περιορίσουν τα αμερικανικά πλεονεκτήματα και να μας εμποδίσουν να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι είναι έτοιμη για «ουσιαστικό διάλογο» με τη Ρωσία και την Κίνα σχετικά με το θέμα των νέων στρατιωτικών τεχνολογιών «που σχετίζονται με τη στρατηγική σταθερότητα», και ισχυρίζεται επίσης ότι είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες ελέγχου των όπλων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε στο Υπουργείο Εξωτερικών για την εξωτερική πολιτική στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τη Μόσχα να «πληρώσει» για τις ενέργειές της και, αργότερα, υποστήριξε ότι η Ρωσία φέρεται να επιδιώκει την «υπονόμευση» της διατλαντικής εταιρικής σχέσης των Αμερικανών με τους συμμάχους τους.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι, κατά τη γνώμη του, οι δυσκολίες στις σχέσεις με τη Ρωσία είναι διαφορετικές από εκείνες στις σχέσεις με την Κίνα, αλλά «είναι εξίσου πραγματικές». Ωστόσο, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η Ουάσινγκτον «δεν θέλει σύγκρουση», όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Από την πλευρά τους, οι ρωσικές Αρχές έχουν αρνηθεί επανειλημμένα όλες τις κατηγορίες που εξέφρασε η Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι ήταν αβάσιμες.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών επιδεινώθηκαν λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαία στη Ρωσία Η Δύση, κατηγορώντας τη Ρωσία για παρέμβαση, επέβαλε κυρώσεις εναντίον της, η Μόσχα αντέδρασε, άρχισε μια πορεία υποκατάστασης εισαγωγών και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι «αντιπαραγωγικό να μιλάμε στη γλώσσα των κυρώσεων». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία και δεν αποτελεί αντικείμενο των συμφωνιών διευθέτησης του Μινσκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι