Quantcast
Ρωσία-Ναβάλνι-συλλήψεις: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά εξηγήσεις από Μόσχα - slpress.gr

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία για να διαλύσει διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου και διέπραξε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπενθύμισε στη Μόσχα το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται. Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για τη σύλληψη και τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, η οποία καταγράφει τις συλλήψεις στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε πως ο αριθμός των συλληφθέντων είναι χωρίς προηγούμενο, επικαλούμενη τα στοιχεία της OVD-Info. Σε επιστολή που απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εξέφρασε απογοήτευση για τις πληροφορίες σχετικά με ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, περιλαμβανομένων επιθέσεων σε δεκάδες δημοσιογράφους. Είπε πως πολλοί κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για έλλειψη τροφής, πόσιμου νερού, έγκαιρης πρόσβασης σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, θέρμανσης και κατάλληλων χώρων ύπνου λόγω υπερπληθυσμού, καθώς και ότι οι αρχές αρνήθηκαν να τους παράσχουν νομική ή ιατρική βοήθεια.

«Μια τέτοια κατάσταση, εφόσον επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και θα πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για αστυνομική καταστολή και είπε πως οποιεσδήποτε περιπτώσεις φερόμενης αστυνομικής βίας εξετάζονται, αλλά ότι έχουν υπάρξει περισσότερες περιπτώσεις αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που έχουν δεχθεί επιθέσεις από διαδηλωτές παρά το αντίστροφο. Το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, δεν σχολίασε προς το παρόν.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε αυτόν τον μήνα για παραβίαση όρων αποφυλάκισης. Υποστηρίζει πως οι κατηγορίες εναντίον του είναι χαλκευμένες και έχουν πολιτικά κίνητρα. Δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία με μια ουσία που πολλές δυτικές χώρες λένε πως ήταν ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας. Το Κρεμλίνο αμφισβητεί το ότι δηλητηριάστηκε. Η Μιγιάτοβις κάλεσε τον Κολοκόλτσεφ να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει την πρακτική της σύλληψης ανθρώπων που ασκούν το δικαίωμά τους στην ειρηνική συνάθροιση και η αστυνόμευση των διαδηλώσεων να συνάδει με τα εφαρμόσιμα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το κύριο φόρουμ της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει 47 χώρες-μέλη περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Όλες έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.