Ρωσία: Οι πολικές αρκούδες έκαναν "έφοδο..." (vid.)

-
269

Οι ρωσικές αρχές ήραν σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχαν κηρύξει στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής Νόβαγια Ζεμλιά μετά την εισβολή δεκάδων πολικών αρκούδων οι οποίες επηρεασμένες από την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων αναζητούσαν τροφή σε κατοικημένες περιοχές.

Οι περίπου 3.000 κάτοικοι του αρχιπελάγους Νόβαγια Ζεμπλιά στη βορειοανατολική Ρωσία ήταν αντιμέτωποι με τις αρκούδες από τον Δεκέμβριο, όμως οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10 Φεβρουαρίου αφού σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον πολιτών στον δρόμο, αλλά και εισβολές σε σπίτια.

Οι τοπικές αρχές δικαιολόγησαν σε ανακοίνωσή τους την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επισημαίνοντας «τη σημαντική μείωση του αριθμού των πολικών αρκούδων γύρω από τις κατοικημένες περιοχές».

«Η μαζική εισβολή πολικών αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές σταμάτησε», σημείωσαν οι αρχές, διευκρινίζοντας ότι οι εισβολές μοναχικών αρκούδων ή μικρών ομάδων αντιμετωπίστηκαν από ειδικές μονάδες που ανέλαβαν να τις κρατούν μακριά.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, περίπου 50 πολικές αρκούδες επισκέπτονταν τακτικά το Μπελούσια Γκούμπα, το μεγαλύτερο χωριό του αρχιπελάγους, όπου βρίσκεται και μια ρωσική στρατιωτική βάση. Κάποιες έμοιαζαν επιθετικές.

Οι πολικές αρκούδες είναι θύματα της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των πάγων στην Αρκτική, γεγονός που τις αναγκάζει να περνούν περισσότερο χρόνο σε αναζήτηση τροφής. Θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και το κυνήγι τους απαγορεύεται στη Ρωσία.

Τον Ιανουάριο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την κατεδάφιση το διάστημα 2015-18 περισσότερων από 400 στρατιωτικών κτιρίων από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης στη Νόβαγια Ζεμλιά επειδή «είχαν εγκατασταθεί εκεί» πολικές αρκούδες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.