Ρωσικές ανησυχίες από την απόφαση της Τεχεράνης να παραβεί και άλλους όρους της συμφωνίας

-

Την ανησυχία της για την απόφαση της Τεχεράνης να περιορίσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα εκφράζει η Μόσχα, δηλώνοντας παραλλήλως ότι ότι κατανοεί την αντίδραση του Ιραν για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ με αφορμή την δήλωση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη στις 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει την πρώτη φάση άρσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, θέτοντας σε λειτουργία συσκευές φυγοκέντρησης στην μονάδα της στο Φορντό.

«Η Ρωσία και οι εταίροι μας είμαστε υπέρ της διατήρησης αυτή της συμφωνίας, υπέρ της βιωσιμότητας της», δήλωσε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Κατανοούμε την ανησυχία του Ιράν με αφορμή τις ενέργειες ορισμένων χωρών, όπως και τις άνευ προηγουμένου και παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ’ αυτή την χώρα , αλλά την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης, επειδή η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό».

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης. Πρόκειται για δραστηριότητες, οι οποίες είχαν παγώσει όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής πυρηνική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική δημόσια τηλεόραση.

Από κοντά και η ΕΕ

Την «μεγάλη ανησυχία» της για την ανακοίνωση από το Ιράν ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου εξέφρασε και η ΕΕ, εκτιμώντας παραλλήλως, ότι είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.