Ρωσική έρευνα στο Lancet : Το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα στο 100% των εμβολιασθέντων

-

Η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet δημοσίευσε έρευνα Ρώσων ειδικών σχετική με το εμβόλιο που πήρε προέγκριση στη Ρωσία, και σύμφωνα με αυτήν όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρές παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα των δύο δοκιμών, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή 76 εθελοντών, έδειξαν ότι το 100% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα για την πειραματική χορήγηση του Sputnik-V ανέπτυξε αντισώματα, χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Το εμβόλιο έγινε σε δύο δόσεις και η ποσότητα αντισωμάτων ήταν ίδια με όσους έχουν αναρρώσει απο την ασθένεια.

Οι Ρώσοι έστειλαν προς δημοσίευση την έρευνά τους στο Lancet προφανώς επειδή ναι μεν δεν ήθελαν να απολογηθούν στην καχυποψία των Δυτικών, αλλά ήθελαν να αποδείξουν ότι στις έρευνές τους τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα.

Όπως γράφουν οι ίδιοι οι Ρώσοι ερευνητές (κάτι που γράφουν όμως πάντα οι ερευνητές διεθνώς), χρειάζονται και άλλες μελέτες του εμβολίου, και αναγνωρίζουν ότι και το δείγμα είναι μικρό (μόνο 76 άτομα) αλλά και η διάρκεια παρακολούθησης λίγη (42 ημέρες). Επισημαίνουν ότι εμβόλιο είναι επαρκώς ανεκτό με ελάχιστες παρενέργειες και αφού παράγει αντισώματα, πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη φάση, να δοκιμαστεί σε χιλιάδες δηλαδή εθελοντών, και να αντιδιασταλεί η αποτελεσματικότητά του με ομάδα σύγκρισης (δηλαδή με χιλιάδες άτομα που θα πάρουν εικονικό εμβόλιο).

«Οι δύο δοκιμές διαρκείας 42 ημερών –με 38 υγιείς εθελοντές σε κάθε μία από αυτές– δεν βρήκαν σοβαρές δυσμενείς επιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσαν ότι προκλήθηκε απόκριση αντισωμάτων» αναφέρει η έρευνα.

Το εμβόλιο ανακοινώθηκε ότι θα δοκιμαστεί σε 40.000 άτομα. Επειδή οι Δυτικοί το αμφισβήτησαν,  ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων επενδύσεων (ΡΔΙΦ) το οποίο επένδυσε στην παραγωγή του εμβολίου, δήλωσε στο Reuters ότι το εμβόλιο πληροί όλες τις προδιαγραφές και «τώρα θα αρχίσουμε να κάνουμε εμείς ερωτήσεις για ορισμένα από τα δυτικά εμβόλια».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.