Ρώσοι: Παραμονή επίσκεψης του πρωθυπουργού για ένα κρούσμα έκλεισαν το Άγιο Όρος

-

Για βεβιασμένη απόπειρα παρεμπόδισης της ανεπίσημης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχάηλ Μισούστιν στο Άγιο Όρος με πρόσχημα τον κορονοϊό κάνει λόγο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενο «εκκλησιαστικούς κύκλους».

Κατά το πρακτορείο η ανακοίνωση της επίσκεψης του Μιχαήλ Μισούστιν, που με βάση τα έως τώρα δεδομένα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, και είχε δηλωθεί ως προσκυνηματική, «προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους εκπροσώπους της Εκκλησίας και πολιτικούς, οι οποίοι τάσσονται κατά της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα και εξαιτίας αυτού επιχειρούν να κηρύξουν στο Άγιο Όρος καραντίνα υπό το πρόσχημα της μάχης με τον κορονοϊό».

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία ο Ρώσος πρωθυπουργός και μικρή συνοδεία του σχεδίαζαν να παραστούν στις 24 του μηνός στη μεγάλη -για τους Ρώσους μοναχούς- γιορτή του Αγίου Σιλουανού στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, όπου και θα κατέλυαν, ενώ θα είχαν και συνάντηση με την Ιερά Κοινότητα του Όρους στις Καρυές. Αναφέρει επίσης το ρωσικό πρακτορείο ότι μόνον ένας μοναχός σε ολόκληρο το Άγιο Όρος έχει νοσήσει και ότι τα κρούσματα ειναι ελάχιστα.

Τέλος αναφέρει ότι η μικρή συνοδεία του Ρώσου Πρωθυπουργού θα μπορούσε να προσκομίσει αρνητικά τεστ αν υπήρχε καλή θέληση από την Αθήνα.

Ο Πομπέο

Οι Ρώσοι εντυπωσιάσθηκαν και από την "σύμπτωση" να παγώσει η επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού στις παραμονές της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Επισης τους ενόχλησε ότι αν και η επίσκεψη είναι προσκυνηματική, δεν είθισται η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει προετοιμάσει καμία επαφή με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας και τελευταία στιγμή να παρουσιάζει καραντίνα λόγω κρουσμάτων. (Τυπικά, στο Άγιο Όρος έχουν αναφερθεί συνολικά δέκα κρουσματα, οκτώ από τα οποία είναι σε συγκεκριμένη μονή).

Στις διμερείς σχέσεις δεν βοήθησε το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας που παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά ουτε και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για "καισαροπαπισμού των Ρώσων" και για "Τρίτη Ρώμη" -τη Μόσχα.

Με τον Νικο Δένδια συναντήθηκε προ ημερών και εκπρόσωπος του Φαναρίου που ασχολείται με τις διεθνείς σχέσεις και συζήτησε τα της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού.

Ο Τσιόδρας

Στο Άγιο Όρος μετέβη και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας που επέστρεψε αργά το απόγευμα σήμερα. Είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Αγιορείτικης Κοινότητας και της πολιτικής διοίκησης με σκοπό την λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού ενώ παρέμεινε στις Καρυές το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, βρέθηκαν θετικά άλλα τρία άτομα, πέραν των οκτώ του Αγίου Παύλου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.