Ρουκέτες από την Συρία έπληξαν το τουρκικό έδαφος

-
375

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ρουκέτες που πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπληξαν σπίτι στην επικράτεια της Τουρκίας, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Σανλούρφα. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μέσω Twitter ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά πλήττοντας επτά στόχους στο συριακό έδαφος. Δεν έχει γίνει σαφές ως τώρα η ακριβής προέλευση των ρουκετών, ούτε το ποιος τις εκτόξευσε.

Οι πέντε τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου δέχονται ιατρικές φροντίδες, ανέφερε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του κυβερνήτη της Σανλούρφα. Στην περιοχή Τζεϊλανπιλάρ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας, εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας γύρω από το σημείο όπου έπεσαν οι ρουκέτες και διενεργείται έρευνα, κατά την ίδια πηγή. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και κυριότερη συνιστώσα τους είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας και της ανατολικής Συρίας.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την οργάνωση YPG τρομοκρατική, τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980. Η Άγκυρα έχει διεξαγάγει τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Συρία εναντίον των YPG. Βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς» ζώνης στη βόρεια Συρία, δηλαδή κατά την τουρκική θέση απαλλαγμένης από τις YPG.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε ότι εάν δεν δημιουργηθεί η υπό διαπραγμάτευση ασφαλής περιοχή στη βόρεια Συρία και συνεχίσουν να υπάρχουν απειλές για την τουρκική ασφάλεια, η Άγκυρα θα εξαπολύσει επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη ποταμού. Εξάλλου τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οργανώσεις ανταρτών που υποστηρίζουν χθες και άλλες δύο αναφέρθηκαν μετά τις ρίψεις των ρουκετών. Τουλάχιστον ένας Σύρος πολίτης που εργαζόταν για λογαριασμό της τουρκικής οργάνωσης αρωγής IHH σκοτώθηκε, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.