Σαμαράς: Δεν διαπραγματευθήκατε – Συνθηκολογήσατε

Σαμαράς: Δεν υπάρχουν "κοκκινοσκουφίτσες και κακοί λύκοι στην ΝΔ"

«Τα δώσατε όλα. Συνθηκολογήσατε στα πάντα, κύριε Τσίπρα», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «υπογράφει μια συμφωνία έκτρωμα που αντί να λύσει προβλήματα θα αποτελέσει θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης». Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε με το θέμα των Σκοπίων να διασπάσει τη ΝΔ και επέκρινε τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ως θεσμός δεν είχε το δικαίωμα να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα.

«Εγώ δεν “δημιούργησα” κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο… Γι’ αυτό, όμως, δεν μας είπατε τίποτε. Το… ξεχάσατε. Έτσι;», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία».

«Εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή. Η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992… Και μάλιστα ομόφωνα – με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε μάλιστα στην κυβερνητική πλειοψηφία την δήλωση του  Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική», τονίζοντας ότι «δεν τη χώρισε… τη ‘Βόρεια’ να τη δώσει σε άλλους», αλλά και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εξηγούσε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «όχημα αλυτρωτισμού σε βάθος χρόνου». «Δεν ήταν ανεύθυνος λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν ακροδεξιός ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, το Δεκέμβριο του 1991. «Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ντε φάκτο αναγνωρίζει Σλοβενία και Κροατία, εγώ έθεσα τους γνωστούς “τρείς όρους”… Και ζήτησα – και πέτυχα μετά από μεγάλη μάχη – να μην αναγνωριστεί κράτος με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους…», είπε. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να σταματήσει τις ανοησίες» και να μην μπλέκει τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν από τη διάλυσή της.

«Εγώ υποστήριζα από τότε – κι εξακολουθώ να υποστηρίζω, και τα γράφω και τα λέω συνεχώς έκτοτε – πως το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού. Άλλοι είχαν διαφορετική προσέγγιση…», τόνισε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει ότι η Συμφωνία αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα». Κατήγγειλε μάλιστα ότι με το άρθρο 6 της Συμφωνίας, θα μπορούσαν να απαγορευτούν ακόμη και συλλαλητήρια για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι υπογράφουμε να μην βάλουμε εμπόδια ούτε για διμερή ζητήματα, όπως η μόλυνση του Αξιού, ενώ «δεσμευόμαστε για σοβαρές παραχωρήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Τέλος ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «δεν δικαιούται, ως θεσμός, να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Όταν παίρνει θέση, κακώς, και εκφράζει τη χαρά του, μάλιστα για μια Συμφωνία που μόλις την κλείσατε τηλεφωνικά, για μια συμφωνία που μόνο εσείς ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι