Σαράντα οι νεκροί από την τραγωδία της Γένοβας

-
38

Στους σαράντα ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα, ενώ τρεις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Ένας Ρουμάνος 36 ετών υπέκυψε στα τραύματά τους, όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ενώ οι πυροσβέστες ανέσυραν το απόγευμα από τα συντρίμμια την σορό ενός εργάτη, ηλικίας περίπου 30 ετών από τη Γένοβα.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες εντόπισαν, καταπλακωμένο από μπετόν, και το όχημα μιας οικογένειας από το Τορίνο, στο οποίο φέρεται να επέβαινε το ζευγάρι με το εννιάχρονο κοριτσάκι τους. Η κατάσταση του αυτοκινήτου ωστόσο δεν τους επιτρέπει να επιβεβαιώσουν τον αριθμό και την ταυτότητα των επιβαινόντων. Τα τρία μέλη αυτής της οικογένειας είναι οι τελευταίοι επίσημα αγνοούμενοι.

Νωρίτερα τελέστηκε σε εκθεσιακό κέντρο στην Γένοβα, σε κλίμα συγκίνησης και θυμού, η επίσημη κηδεία 16 νεκρών, παρουσία του Ιταλού προέδρου, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα τον τόπο της τραγωδίας.

Στην διάρκεια της τελετής στην οποία μετείχαν δεκάδες ιερείς, ένας προσευχήθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλά, προτού ακουστεί τέσσερις φορές δυνατά η κραυγή «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), για τους δύο  μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν, όταν κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι.

Εντωμεταξύ, η εταιρία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου, Autostrade per l'Italia, ανακοίνωσε ότι προσφέρει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην πόλη της Γένοβας και δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμηση του έργου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζιοβάνι Καστελούτσι, με το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ένα ταμείο αρωγής «εκατομμυρίων ευρώ» για τους συγγενείς των δεκάδων θυμάτων, καθώς και ένα ταμείο «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» για την μετεγκατάσταση των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας ανακοίνωσαν επίσης ότι έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει «σε 8 μήνες, μεταξύ κατεδάφισης και ανοικοδόμησης, να χτίσουμε μια νέα γέφυρα από χάλυβα». Ωστόσο ούτε ο Καστελούτσι ούτε ο Φάμπιο Τσέρτσιε, ο πρόεδρος της εταιρείας, θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάκλησης της άδειας παραχώρησης της γέφυρας.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.