Τσίπρας: Μείζον ζήτημα η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

-

Ξεκίνησε με καθυστέρηση, αλλά ήταν διαρκείας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, η οποία έγινε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, λόγω άλλων υποχρεώσεων, και κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά.

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε με το τέλος της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» και τόνισε ότι έθεσε επιτακτικά στον Ερντογάν, και κατ’ ιδίαν, το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Απαντώντας ωστόσο σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι  βγαίνοντας από τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο. Πρόσθεσε επίσης ότι τόνισε ιδιαίτερα στον Ερντογάν, πως η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι θέμα μείζονος ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αν και ο Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι του έδωσε να καταλάβει πως δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο. Του εξήγησε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά κάποια χάρη, αντιθέτως ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και, εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους. Επανέλαβε επίσης στον Τούρκο πρόεδρο, για άλλη μια φορά, ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έθεσε υπόψη του Τούρκου προέδρου στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και είπε ότι συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες, ώστε να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

Πριν την συνάντησή τους οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, μέχρι την στιγμή που ο Ερντογάν «έδιωξε» τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντας: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».

Τι είχε προηγηθεί

Η ελληνική πλευρά είχε καταστήσει σαφές εδώ και ημέρες, ότι στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας θα βρίσκεται η παράνομη πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα έθεσε το θέμα σε όλες τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, ενώ με την παρέμβασή του στην Σύνοδο έστειλε σαφές μήνυμα στον Ερντογάν.

«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», είπε από το βήμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Στην παρέμβαση του στην Σύνοδο ο πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας ότι «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.