Σε κατάσταση πολιορκίας το Παρίσι

-
143

Πόλη σε κατάσταση πολιορκίας είναι σήμερα το Παρίσι, ενόψει της τέταρτης κατά σειρά πανεθνικής κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων". Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τουλάχιστον 40 στάσεις του μετρό.

Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες από κόντρα πλακέ ή σίδερο και μάλιστα δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας, ενώ στους δρόμους θέση μάχης πήραν από το πρωί στα Ηλύσια Πεδία 12 θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι.

Γύρω στις 7.00 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 121 άτομα συνελήφθησαν για έλεγχο ταυτότητας και 32 εξ' αυτών τέθηκαν υπό κράτηση.

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έχουν ήδη φθάσει από τα ξημερώματα τα πρώτα "κίτρινα γιλέκα". Εκεί τους περιμένουν βέβαια οι αστυνομικοί, οι οποίοι τους ελέγχουν προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.