Σε καθεστώς διώξεων η προεκλογική εκστρατεία του κουρδικού HDP

-
Ο παράγοντας-κλειδί των εκλογών στην Τουρκία, Νίκος Μιχαηλίδης

Καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για την εκλογή των υποψηφίων του, αψηφώντας τις επιθέσεις του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Όταν ρίχνεσαι σε μια συλλογική μάχη, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις απειλές", δηλώνει ο Μεχμέτ Ντεμίρ, ένας από τους υποψηφίους του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για τη δημαρχία της Μπατμάν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Μπατμάν ήταν μια από τις πρώτες πόλεις της οποίας ο εκλεγμένος δήμαρχος αντικαταστάθηκε από διοικητή που διόρισε η κυβέρνηση, 3 μήνες μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης αφότου έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Συνολικά διοικητές διορίστηκαν σε 95 από τους 102 δήμους που κέρδισαν δήμαρχοι από τις τάξεις του φιλοκουρδικού κόμματος το 2014.

"Ανεστάλη η δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο στη νοτιοανατολική" Τουρκία, έκρινε η Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, διευθύντρια στην Τουρκία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οποία κατήγγειλε "ποινικοποίηση του κόμματος αυτού", του οποίου εκατοντάδες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων περίπου 40 δήμαρχοι, βρίσκονται στη φυλακή.

Ο Ερντογάν κατηγορεί το HDP, τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο, ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Και ήδη εξάλλου έχει θίξει την πιθανότητα να διορίσει ξανά τοπικούς διοικητές μετά τις εκλογές.

Σε συγκέντρωση στην Μπατμάν, στην οποία είχαν κατέβει χιλιάδες άνθρωποι με σημαίες του HDP, ο συμπρόεδρος του κόμματος Σεζάι Τεμελί, φάνηκε κατηγορηματικός: Ο Ερντογάν "απειλεί τον λαό (ότι θα διορίσει νέους διοικητές), αλλά δεν μπορεί να το κάνει".

"Η εφαρμογή του νόμου αυτού είναι αντισυνταγματική και αυτό θα επηρεάσει τη δική του νομιμότητα", επέμεινε επίσης μιλώντας στο AFP. Ο Τεμελί έχει προσελκύσει τη μήνιν του προέδρου της Τουρκίας από τότε που αναφέρθηκε σε μια νίκη του κόμματός του στο "Κουρδιστάν", όπως ονομάζουν οι Κούρδοι μαχητές την περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

"Υπάρχει περιοχή στην Τουρκία που να λέγεται Κουρδιστάν; Πού υπάρχει ένα Κουρδιστάν; Στο βόρειο Ιράκ. Αν σου αρέσει τόσο το Κουρδιστάν άντε χάσου στο Ιράκ", του απαντάει σχεδόν καθημερινά ο Ερντογάν ενώπιον των υποστηρικτών του. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τεμελί, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί τόσο πολύ το HDP, "επειδή δεν πάνε καλά τα πράγματα για τον ίδιο".

Ειδικοί εκτιμούν πράγματι ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία --με διψήφιο πληθωρισμό και ύφεση-- εγκυμονούν τον κίνδυνο να χάσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε πολλές πόλεις.

"Σήμερα ψηφίζουμε HDP. Αν διορίσουν διοικητή θα ξαναψηφίσουμε (HDP)", δηλώνει ο Ισμέτ Ατάτς, ο οποίος είχε κατέβει στη συγκέντρωση στην Μπατμάν. "Όσο διορίζουν διοικητές τόσο θα αντιδρούμε". "Καθώς το κόμμα παρουσιάζει τις εκλογές αυτές σαν πεδίο μάχης, θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του", εξήγησε ο Εμρέ Ερντογάν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. "Οι 'απειλές' αυτές θα εδραιώσουν την τοπική υποστήριξη του κόμματος".

Για να αποφευχθεί μια ζημιογόνα διαρροή ψήφων στην αντιπολίτευση, το HDP αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στη δυτική Τουρκία. Με αυτήν τη "ρεαλιστική προσέγγιση" το HDP "δείχνει ότι ανήκοντας στο στρατόπεδο κατά του Ερντογάν κυριαρχεί στις πολιτικές αξίες", σημειώνει επίσης ο Εμρέ Ερντογάν.

Εκτός από τις λεκτικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου το φιλοκουρδικό κόμμα έχει να αντιμετωπίσει και επιτόπου πιέσεις. "Όταν ανοίγουμε τα προεκλογικά μας περίπτερα, αυτοί (οι δυνάμεις της τάξης) πλησιάζουν με τα θωρακισμένα τους οχήματα, σαν να πηγαίνουν στον πόλεμο", λέει ο Ντεμίρ.

"Το να περικυκλώνονται υποψήφιοι από την αστυνομία συνιστά μια απόπειρα να τους διαχωρίσουν από τον τοπικό πληθυσμό και να τους μεταφέρουν το ισχυρό μήνυμα ότι δεν είσαστε νόμιμοι ενώπιον του Κράτους", σχολίασε η Σινκλέρ-Γουέμπ.

Μεταξύ των άλλων δυσκολιών που συναντά το κόμμα, 6 από τους υποψηφίους του είδαν την υποψηφιότητά τους να απορρίπτεται από τις αρχές. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Σαμπρί Οζντεμίρ, ο οποίος είχε εκλεγεί στην Μπατμάν το 2014 και αντικαταστάθηκε από διοικητή που διόρισε η κυβέρνηση. "Ο λαός της Μπατμάν με έχει ήδη εκλέξει, το κόμμα μου με έχει εκλέξει", δηλώνει. "Για μας, τα ονόματα δεν έχουν σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ο αγώνας που κάνουμε να είναι νικηφόρος".

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.