Σε πανικό η Άγκυρα... Επίθεση κατά Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου για την τριμερή

-

Οξύτατη ανακοίνωση, στην οποία καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, εξέδωσε η Άγκυρα, στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών. Κάνοντας λόγο για «ανεδαφικούς ισχυρισμούς», το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας καταγγέλλει τις «μαξιμαλιστικές εθνικιστικές πολιτικές», οι οποίες «δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

«Οι χώρες αυτές δεν έχουν ούτε την εξουσία, ούτε την υπευθυνότητα να πουν λέξη σχετικά με τα προβλήματα στο Αιγαίο και το ζήτημα της Κύπρου» συνέχισε, σε αυστηρό τόνο. "Κατήγγειλε" δε, τα βήματα των τριών χωρών, τα οποία αποσκοπούν στην απομόνωση και τον παραμερισμό της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Κάιρο να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική κατάσταση και να επιδιώξουν πολιτικές συνεργασίας. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την επίτευξη της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για μία δίκαιη και μόνιμη επίλυση του Κυπριακού» συμπλήρωσε. Δεν παρέλειψε μάλιστα, να επαναλάβει ότι «όσα σχέδια δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων στην ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2019, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είχαν συνάντηση στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποίας καταδίκασαν «τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, τις σεισμικές έρευνες και τη στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου».

Όσον αφορά το Κυπριακό, κάλεσαν «την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεων για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει πλοία-γεωτρύπανα σε θαλάσσιες περιοχές, τις οποίες η Λευκωσία αναγνωρίζει ως τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μάλιστα, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Τουρκία με την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση συνέχισης της «προκλητικής συμπεριφοράς» στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.