Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια

-

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να κοπεί στα στα δύο το νησί και να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά  Σταυρός και Κοντοδεσπότι.

Τελικά «λιγότερα από 140 άτομα φιλοξενήθηκαν τελικά σε ξενοδοχεία της περιοχής μετά την μεταφορά τους με λεωφορεία καθώς άλλες οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε φιλικά τους πρόσωπα», όπως  δηλώνει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάντζας, αφού το ξημέρωμα οι εστίες της φωτιάς τέθηκαν υπό απόλυτο έλεγχο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η εκκένωση και η μεταφορά των κατοίκων έγινε με τον συντονισμό της δημοτικής αρχής και με «απόλυτη τάξη».

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διατέθηκαν από τη ΛΑΡΚΟ, τους δήμους και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημιούργησαν αντιπυρική ζώνη εξασφαλίζοντας τη μη επέκταση της. με το πρώτο φως της ημέρας, μπήκαν στην μάχη και τα εναέρια μέσα.

Στην περιοχή έχει αρχίσει ήδη η καταγραφή των ζημιών και αρκετές φορές μέσα στη νύχτα συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό όργανο. Στην περιοχή παραμένουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Η εκκένωση των χωριών

Το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας και η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7:00 οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα. Νωρίτερα εκκενώθηκε επίσης προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους.

Νωρίτερα, στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, το οποίο συγκλήθηκε για να εκτιμήσει την κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την μεταφορά κατοίκων, για προληπτικούς λόγους, από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρει: «Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

Συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού

Σε συνεχή επαφή, από το μεσημέρι, με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώνεται για τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Εύβοια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Μαξίμου. Μάλιστα, ο Β. Αποστόλου βρίσκεται επί τόπου στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετέχουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Την ίδια ώρα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό. Σε πολλές περιοχές της χώρας γίνονται μικτές περιπολίες από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Στρατού και αερολεσχών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.