Quantcast
Σφαγή στην Υεμένη... Τουλάχιστον 130 νεκροί από βομβαρδισμό (upd.) - slpress.gr

Τουλάχιστον 130 κρατούμενοι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό στην κεντρική επαρχία Ντάμαρ της Υεμένης που εξαπέλυσε χθες η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) σε ανακοίνωσή της.

Στην εγκατάσταση αυτή «κρατούνταν περίπου 170 έγκλειστοι και σε 40 προσφέρθηκαν φροντίδες για τα τραύματά τους. Οι υπόλοιποι θεωρούνται νεκροί, όμως ο απολογισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί», ανέφερε η ΔΕΕΣ. «Πιθανόν θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ανακτηθούν όλα τα πτώματα», κατά την ίδια πηγή. Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες αφότου αντιπροσωπεία της ΔΕΕΣ μετέβη από τη Σαναά στη Ντάμαρ για να βοηθήσει στην ανάσυρση των πτωμάτων και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες.

Ο Φραντς Ράουχενσταϊν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, ανέφερε — σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής — πως «το ότι γίναμε μάρτυρες αυτής της τεράστιας καταστροφής και των πτωμάτων που κείτονταν στα συντρίμμια ήταν αληθινό σοκ». Στελέχη της Επιτροπής είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν τη φυλακή, στο πλαίσιο της αποστολής τους, κατά τον ίδιο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αεροπορικός βομβαρδισμός που εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον φυλακής σε περιοχή υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης στοίχισε τη ζωή 100 και πλέον ανθρώπων, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), εξηγώντας ότι στελέχη της έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης κι εναντίον των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και κυρίευσαν αχανείς εκτάσεις στο δυτικό και στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η συμμαχία ανακοίνωσε χθες ότι έπληξε «στρατιωτική θέση όπου αποθηκεύονται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι» στην πόλη Ντάμαρ (δυτικά), με ανακοίνωσή της που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια. Ο Φραντς Ράουχενσταϊν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, ενημέρωσε ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ντάμαρ ότι «πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν» στον αεροπορικό βομβαρδισμό στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 52 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, άλλοι 68 θεωρούνται αγνοούμενοι και ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί. Στη φυλακή βρίσκονταν συνολικά περίπου 170 έγκλειστοι.

Ήξεις αφήξεις με τη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν

Ομάδες της ΔΕΕΣ έσπευσαν, με τους ειδικούς σάκους για τη μεταφορά πτωμάτων, στο χώρο ο οποίος στοχοθετήθηκε. Πρόκειται για «κτίριο πανεπιστημίου που είχαν αδειάσει και χρησιμοποιούσαν ως κέντρο κράτησης» οι Χούθι, εξήγησε ο Ράουχενσταϊν, προσθέτοντας πως στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είχαν επισκεφθεί την εγκατάσταση στο παρελθόν.

«Το να πλήττεται ένα τέτοιο κτίριο είναι σοκαριστικό και λυπηρό, οι φυλακισμένοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο», υπενθύμισε ο Ράουχενσταϊν. Τουλάχιστον 40 τραυματίες διακομίστηκαν και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Ντάμαρ, συμπλήρωσε.

«Τη στιγμή που μιλάμε, ομάδες (της ΔΕΕΣ) εργάζονται ακατάπαυστα για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια», σημείωσε ακόμη, εκτιμώντας πάντως ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν άνθρωποι που επέζησαν είναι «πολύ μικρές». Φωτογραφικά στιγμιότυπα καταγράφουν ότι το κτίριο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές και ότι υπάρχουν πολλά πτώματα στα συντρίμμια. Σε άλλες φωτογραφίες, μηχανήματα έργου απομακρύνουν συντρίμμια.

Εγκλήματα πολέμου

Διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε όλα «τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους», η συμμαχία τόνισε πως έπληξε «έναν θεμιτό στρατιωτικό στόχο». Σύμφωνα με τη συμμαχία, οι εκρήξεις που έγιναν μετά τα πλήγματα δείχνουν πως η κτιριακή δομή η οποία στοχοθετήθηκε χρησιμοποιείτο για να αποθηκεύονται όπλα και εκρηκτικά και οι Χούθι ψεύδονται «ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για μυστική φυλακή».

Οι Χούτι από την πλευρά τους διαβεβαίωσαν μέσω του τηλεοπτικού τους δικτύου Αλ Μασίρα ότι «δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» στα συνολικά επτά πλήγματα από αέρος εναντίον κτιρίου που χρησιμοποιείτο ως κέντρο κράτησης. «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα φυλακισμένους στη Ντάμαρ, πολλοί εκ των οποίων επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων», κατήγγειλε ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, ο Αμπντελμάλεκ αλ Χούθι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, σημείωσε ότι «ελπίζει πως η συμμαχία θα διενεργήσει έρευνα» για την επίθεση και πρόσθεσε ότι «η τραγωδία μας υπενθυμίζει ότι [η προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση στην] Υεμένη δεν μπορεί να περιμένει». Από το 2014, όταν άρχισε η τρέχουσα φάση του πολέμου στην Υεμένη, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με ΜΚΟ. Στη χώρα εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο οι Χούτι, όσο και η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου. Το 2017, ο ΟΗΕ είχε εγγράψει τη συμμαχία στη μαύρη λίστα των κρατών και των οντοτήτων που διαπράττουν ωμότητες με θύματα παιδιά κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Bidoon: Οι "αόρατοι" σιίτες του Αραβικού Κόσμου


Νέο μέτωπο

Οι επιδρομές εξαπολύθηκαν την ώρα που έχει ανοίξει νέο μέτωπο και νέο κεφάλαιο στον πόλεμο στην Υεμένη. Η συμμαχία κλονίζεται εδώ και πολλές εβδομάδες από τις μάχες στον νότο ανάμεσα σε αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από το Ριάντ.

Στις αρχές του Αυγούστου, οι αυτονομιστές κυρίευσαν την πόλη Άντεν, που είχε μετατραπεί σε «προσωρινή πρωτεύουσα» της κυβέρνησης αφότου οι Χούτι κατέλαβαν τη Σανάα. Η κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι υποστήριξαν ένα «πραξικόπημα».

Σύμφωνα με αναλυτές οι συγκρούσεις αυτές στον νότο αποτελούν σοβαρή δοκιμασία για το Ριάντ, που θέλει να ανασταλούν ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στον πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών, που πρόσκεινται στην μεγάλη του αντίπαλο στην περιοχή, την Τεχεράνη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.