Σίσι: Αιγυπτιακό όχι, αν και οι Παλαιστίνιοι πουν όχι

-

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τοποθετούμενος για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό — το οποίο δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επίσημα — διαβεβαίωσε ότι το Κάιρο δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί κάτι που απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού σε ξενοδοχείο του Καΐρου, ο Σίσι φάνηκε επίσης να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο η Αίγυπτος να κάνει παραχωρήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και το οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει αποκαλέσει «συμφωνία του αιώνα» φέρεται να συμπεριλαμβάνει την εγκατάλειψη της λύσης των δύο κρατών για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, σύμφωνα με παλαιστινιακές και αραβικές πηγές.

Προβλέπει επίσης η Λωρίδα της Γάζας να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τμήματα του βόρειου Σινά, που ανήκουν σήμερα στην Αίγυπτο, έχουν δηλώσει παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Σίσι τόνισε πως «η Αίγυπτος δεν θα αποδεχθεί τίποτε που δεν θέλουν οι Παλαιστίνιοι».

«Ρωτάτε τι γίνεται και τι έχει κατά νου ο Σίσι και εάν θα δώσει οτιδήποτε στον οποιονδήποτε», συνέχισε, προφανώς αναφερόμενος σε δημοσιεύματα κατά τα οποία το Κάιρο θα κληθεί να δώσει περιοχές του Σινά που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας στους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο του σχεδίου. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι θα παρέδιδα ποτέ κάτι; Γιατί;», πρόσθεσε ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.