Σκαμπίλι από Πομπέο: Εύχομαι οι Αρμένιοι να αμυνθούν σε όσα κάνουν οι Αζέροι

-

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο είπε σήμερα ότι ελπίζει πως η Αρμενία θα μπορέσει «να αμυνθεί απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν», μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη σε μία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο μεσολαβητή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε την ανωτέρω δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τζόρτζια.

Δεν διευκρίνισε με σαφήνεια αν με τη φράση αυτή τάσσεται υπέρ της Αρμενίας και περιορίσθηκε εν συνεχεία στο να ζητήσει «να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να διεξαχθούν ειρηνικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός είχε πάντως εκφράσει «τη λύπη του που η Τουρκία άρχισε να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε όλες τις χώρες να μην παρεμβαίνουν στην περιοχή για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Αυτή η στάση του Πομπέο πάντως μπορεί να είναι και προεκλογική, γιατί ενώ στις ΗΠΑ ψηφίζουν 330.000-500.000 Αμερικανοί τουρκικής καταγωγής, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αρμενικής καταγωγής υπολογίζονται σε πάνω από 1,5-1,8 εκατ.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία συγκροτήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια για να βρει μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.