Quantcast
Σκληρή κριτική σε Τραμπ από τη Μαδρίτη για Κούβα, Βενεζουέλα - slpress.gr

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών άσκησε σήμερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία κατηγόρησε για «κατάχρηση εξουσίας» επειδή ενεργοποίησε πλήρως τον νόμο Χελμς-Μπάρτον σχετικά με την Κούβα και ότι κάνει τον «καουμπόι» στη Βενεζουέλα.

Η ενεργοποίηση του νόμου Χελμς-Μπάρτον «είναι μια επιπλέον απόδειξη της έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και της υιοθέτησης εξωχώριων μέτρων που, σύμφωνα με εμάς, αποτελούν κατάχρηση εξουσίας στην οποία είμαστε αντίθετοι», δήλωσε ο Χοσέπ Μπορέλ μιλώντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση.

Το κεφάλαιο ΙΙΙ του νόμου Χελμς-Μπάρτον, το οποίο αποφάσισε να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ, επιτρέπει στους Κουβανούς εξόριστους να προσφεύγουν στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια εναντίον των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν κέρδη χάρη σε εταιρείες που εθνικοποιήθηκαν μετά τον θρίαμβο της επανάστασης το 1959.

Η διάταξη αυτή ετίθετο συστηματικά σε αναστολή μετά την υιοθέτησή της, το 1996, από τους Αμερικανούς προέδρους για να μην πληγούν οι διεθνείς σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτό θα ανοίξει μια νομική μάχη, θα πάμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», πρόσθεσε ο Μπορέλ καθώς η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ απειλεί ιδιαίτερα τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτα αυτά της Ισπανίας.

Ο Χοσέπ Μπορέλ επέκρινε επίσης τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ για τη Βενεζουέλα. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει τη στρατιωτική επιλογή για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο, που βρίσκεται στην εξουσία σ’ αυτή τη χώρα της νότιας Αμερικής.

«Η ομάδα επαφής (για τη Βενεζουέλα, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες), στην οποία συμμετέχουμε, δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είναι σαν τον καουμπόι της Δύσης που λέει ‘κοιτάτε με, θα τραβήξω πιστόλι’», δήλωσε.

«Αυτό που κυρίως δεν θέλουμε είναι να τραβήξει κάποιος πιστόλι. Αντιθέτως, κάνουμε έκκληση για μια ειρηνική λύση, με διαπραγματεύσεις και δημοκρατική», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας «απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος» την αποτυχημένη εξέγερση του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό την περασμένη εβδομάδα.

Όπως οι ΗΠΑ και περίπου πενήντα χώρες, η Μαδρίτη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. «Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ένα μέρος του στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση, αυτό αποκαλείται στρατιωτικό πραξικόπημα», επέμεινε ο Μπορέλ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.