Σκότωσαν 75, κατέστρεψαν επτά τουρκικά άρματα, λένε οι Κούρδοι

-
392

Για πέμπτη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία. Την έναρξη της επιχείρησης είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν από ξηράς και από αέρος, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να κάνει λόγο για 480 «τρομοκράτες» οι οποίοι έχουν εξουδετερωθεί. Από την πλευρά τους, οι καθοδηγούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση στον τουρκικό στρατό στη συριακή πόλη Ρας αλ-Αΐν, σκοτώνοντας 75 στρατιώτες και καταστρέφοντας επτά άρματα, σύμφωνα με κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Κατά το πρακτορείο ειδήσεων Firat, 19 ακόμη Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των SDF.

Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας και ο Εθνικός Στρατός της Συρίας που την υποστήριξη της Άγκυρας απέκτησαν τον έλεγχο της πόλης, κάτι που πάντως διέψευσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Τουρκία κατά Αραβικού Συνδέσμου

Τη δήλωση του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος χαρακτήρισε «εισβολή» την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, καταδίκασε ο διευθυντής επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρικής Διοίκησης, Φαχρετίν Αλτούν μέσω Twitter. Κατά την άποψή του, η δήλωση του οργανισμού δεν αντικατοπτρίζει τη θέση του αραβικού κόσμου. ​Το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των συριακών και κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ουάσινγκτον: Η Τουρκία σκόπιμα «χτύπησε» κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα

Τέσσερις εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τους οποίους επικαλείται η Washington Post, ανέφεραν στο μεταξύ ότι οι τουρκικές δυνάμεις γνώριζαν ότι μία αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση βρισκόταν σε περιοχή, όπου η Τουρκία διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση. Σε δήλωσή τους την Παρασκευή το βράδυ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κοντά στην πόλη Κομπανί είχαν δεχθεί πυρά πυροβολικού που προέρχονταν από τουρκικές θέσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που δίνει στους Αμερικανούς αξιωματούχους την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της , ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Γερμανία, Γαλλία «παγώνουν» τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Η Γερμανία αποφάσισε το Σάββατο να σταματήσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία λόγω της επιχείρησης κατά των Κούρδων της Συρίας, μετέδωσε η Bild επικαλούμενη τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Γαλλία. Η σχετική απόφαση αναστολής της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία ανακοινώθηκε το Σάββατο από τα υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας.