Σλοβακία: 4 χρόνια φυλακή σε ακροδεξιό ηγέτη

-

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στην Σλοβακία, Μάριαν Κοτλέμπα, του οποίου το κόμμα κατέχει 14 έδρες στο κοινοβούλιο, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και τεσσάρων μηνών «για διάδοση μίσους», με την κατηγορία ότι διοργάνωσε μια δήθεν φιλανθρωπική εκδήλωση που το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είχε ναζιστικό χαρακτήρα.

Ο Κοτλέμπα, βουλευτής και πρώην περιφερειακός κυβερνήτης, που ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα «Η Σλοβακία μας» (LSNS), είχε κατηγορηθεί ότι διένειμε επιταγές των 1.488 ευρώ σε φτωχές οικογένειες σε μια εκδήλωση που ουσιαστικά γιόρταζε την ίδρυση της σλοβακικής φιλοχιτλερικής κυβέρνησης.

Ο αριθμός 1488 είναι ένα σύμβολο για το κόμμα του. Πρόκειται για ένα τρόπον τινά κωδικοποιημένο σύνθημα με ρατσιστικό μήνυμα 14 λέξεων και με το ναζιστικό χαιρετισμό «Heil Hitler». Το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο του Πεζινόκ, βόρεια της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, κατέληξε ότι ο Κοτλέμπα, 43 ετών, είναι ένοχος για υποστήριξη ενός κινήματος που έχει στόχο την καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η απόφαση είναι εφέσιμη στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο ακροδεξιός βουλευτής δεν οδηγήθηκε στη φυλακή. Αν επικυρωθεί η απόφαση στο Εφετείο, ο Κοτλέμπα θα χάσει όμως και την κοινοβουλευτική του έδρα.

Το κόμμα του Κοτλέμπα θέλει να αποσύρει τη Σλοβακία από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και είναι βαθιά επικριτικό ενάντια στην ΕΕ. Στο παρελθόν το κόμμα έχει εκφράσει θαυμασμό για το καθεστώς-μαριονέτα της ναζιστικής περιόδου. Ο Χίτλερ ανεξαρτοποίησε την Σλοβακία από την Τσεχοσλοβακία πλήρως και αρχηγός του νέου κράτους ήταν ο Τζόζεφ Τίσο. Ως ηγέτης της "ανεξάρτητης" Σλοβακίας, συνεργάστηκε για την απέλαση δεκάδων χιλιάδων Σλοβάκων Εβραίων που οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα θανάτου των Ναζί. Αργότερα ο Τίτο δικάστηκε για προδοσία και εκτελέσθηκε.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2020, συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, κερδίζοντας 14 από τις 150 έδρες της Βουλής.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.