Σομαλία: Πλήγμα ΗΠΑ στους τζιχανστιστές της Σεμπάμπ

-
81

Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Σομαλία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ, ανακοίνωσε το Σάββατο το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Η επιδρομή είχε σκοπό να «περιοριστεί η ελευθερία κίνησης» της Σεμπάμπ και να «αυξηθεί η πίεση που ασκείται» στο δίκτυο επιρροής «των τρομοκρατών», κατά την ανακοίνωση. Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, που έγινε στην Γκαντάρσε, νοτιοδυτικά της σομαλικής πρωτεύουσας Μογκαντίσου, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός, που σύμφωνα με την USAFRICOM έγινε σε συντονισμό με τις σομαλικές αρχές, ακολουθεί μια σειρά παρόμοιων. Στα μέσα Νοεμβρίου, δύο τέτοιες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 μαχητές. Στα μέσα Οκτωβρίου, σε παρόμοια επιχείρηση σκοτώθηκαν 60 μέλη της Σεμπάμπ.

Η Σεμπάμπ - η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα - επιδιώκει να ανατρέψει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλλει τη δική της, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα. Πριν από έναν χρόνο, βομβιστική επίθεση στη Μογκαντίσου στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους. Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη στη Σεμπάμπ.

Οι ΗΠΑ ενέτειναν την εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης αυτής, στο πλευρό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται επίσης από 20.000 στελέχη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, που είναι παρούσα σε αυτό το κράτος στο Κέρας της Αφρικής από το 2007.

Η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης διαψεύδει ότι ενεπλάκη στη σύλληψη πολιτικού, πρώην ισλαμιστή αντάρτη, που προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις