Σουδάν: Συνεδρίαση ΣΑ, ΗΠΑ, Βρετανία κατά των στρατηγών

default image

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας κατήγγειλαν την ανακοίνωση των στρατηγών που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Σουδάν ότι θα οργανώσουν εκλογές, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να υπάρξει «μεταβίβαση» της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο.

Στον λαό του Σουδάν αξίζει να γίνει «μετάβαση σε κλίμα ηρεμίας, της οποίας θα ηγηθούν πολίτες, που θα μπορέσουν να εγγυηθούν τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αντί της διεξαγωγής εκλογών επιβεβλημένων βιαστικά και αναγκαστικά» από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που βρίσκεται στην εξουσία, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πάνω από 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, όταν διαλύθηκε διά της βίας ο καταυλισμός χιλιάδων διαδηλωτών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο του γενικού επιτελείου στο Χαρτούμ, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής των Σουδανών Γιατρών, οργάνωσης προσκείμενης στο κίνημα.

«Διατάσσοντας τις επιθέσεις αυτές, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο έθεσε σε κίνδυνο τη διαδικασία της μετάβασης και την ειρήνη στο Σουδάν», τόνισαν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Όσλο. «Απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει μεταβίβαση της εξουσίας κατόπιν διαπραγματεύσεων σε πολιτική κυβέρνηση όπως απαιτεί ο σουδανικός λαός», προστέθηκε στην κοινή ανακοίνωση των τριών κυβερνήσεων.

Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ακυρώνει όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανώσει εκλογές μέσα «σε εννέα μήνες». Ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, που παρέμεινε στην εξουσία για περίπου τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του.

Συνεδρίαση ΣΑ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν, μετά την αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν εναντίον του κινήματος διαμαρτυρίας οι στρατηγοί —με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς— αλλά και την ανακοίνωση μία ημέρα αργότερα από το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο ότι θα οργανώσει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες.

«Είναι απαραίτητη η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεπειγόντως», έκρινε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν η χώρα του και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η νομιμοποίηση δεν προέρχεται από την κάννη ενός τυφεκιού», πρόσθεσε. Οι καταγγελίες σε διεθνές επίπεδο διαδέχονται η μια την άλλη μετά τη διάλυση διά της βίας της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ, όταν σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών χθες Τρίτη, τουλάχιστον 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Την ανακοίνωση των στρατηγών ότι θα οργανώσουν εκλογές μέσα σε εννιά μήνες απέρριψαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας. Νωρίτερα, η ανακοίνωση αυτή καταδικάστηκε επίσης από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν.

«Το να προκηρύσσονται τώρα πρόωρες εκλογές αποτελεί άρνηση της δημοκρατίας», στηλίτευσε ο γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, εξηγώντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τέτοιας ψηφοφορίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη Δευτέρα τη χρήση υπέρμετρης βίας από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας του Σουδάν και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Οι στρατηγοί που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανωθούν εκλογές μέσα «σε εννέα μήνες». Ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, που παρέμεινε στην εξουσία για περίπου τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι