Στα βήματα του Τσίπρα ο Ράμα

-
242

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας, Ίλιρ Μέτα να εγκρίνει την απόλυση του απερχόμενου υπουργού Ντίτμιρ Μπουσάτι.

"Ο πρόεδρος δεν υπέγραψε την απόλυση του υπουργού Εξωτερικών μέχρι την προθεσμία που ορίζεται από το Σύνταγμα. Θα προσφύγουμε γι' αυτήν την παραβίαση, μαζί με όλες τις άλλες, στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο", τόνισε ο Ράμα και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο, καθώς "δεν μπορεί να χάνει χρόνο περιμένοντας τον πρόεδρο".

Την περασμένη Πέμπτη, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ράμα καταδίκασε την άρνηση του προέδρου να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Γκεντ Τσακάι για το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς την "όχι απλώς αντισυνταγματική, αλλά ντροπιαστική".

Ο πρόεδρος Μέτα αρνήθηκε να εγκρίνει τον νέο υπουργό, θεωρώντας ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτά τα καθήκοντα. Ο 28χρονος Τσακάι επελέγη από τον Ράμα, αφού αποφάσισε να προχωρήσει στον ανασχηματισμό σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου του, τον Δεκέμβριο. Ο Μέτα έχει αποδεχτεί τους υπόλοιπους έξι υποψήφιους που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ράμα.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ράμα να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ο Μέτα τόνισε, ότι για τον ίδιο "προέχει το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου". "Όχι άλλο fake κράτος, πρώτα η Αλβανία", υπογράμμισε.