Στηρίζοντας τους παραγωγούς τον καιρό του Covid-19

-
Στηρίζοντας τους παραγωγούς τον καιρό του Covid-19

Για 13η συνεχή χρονιά ξεκίνησαν οι συνεργάτες-παραγωγοί της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας τη σπορά ελληνικού βυνοποιήσιμου κριθαριού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου. Η εταιρεία εφαρμόζει από το 2008 το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα έχοντας καταφέρει την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών της από 100% ελληνικό κριθάρι.

Η φετινή σπορά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πραγματοποιείται μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατά την οποία, λόγω της πανδημίας, εφαρμόστηκαν περιορισμοί στην εστίαση και τη φιλοξενία από τις οποίες προέρχεται και ο βασικός όγκος πωλήσεων μπύρας, και ως εκ τούτου αναγκαστική μείωση στις παραγόμενες ποσότητες. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, επιμένει σταθερά στην ενίσχυση των περισσότερων από 2.000 παραγωγών σε 19 νομούς σε όλη τη χώρα, αγοράζοντας το εκλεκτό τους κριθάρι.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και η ελληνική οικονομία. Η εταιρεία το καταφέρνει αυτό μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας εξασφαλίζοντας μία σταθερή πηγή εισοδήματος στους παραγωγούς, με την έκταση της καλλιεργούμενης γης φέτος να αναμένεται να ξεπεράσει τα 120.000 στρέμματα.

Ήδη από το 2008 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει χτίσει μια στρατηγική συμμαχία με χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς. Έτσι κερδίζουν οι παραγωγοί, εξασφαλίζοντας την πώληση του προϊόντος τους, κερδίζει η εταιρεία καλύπτοντας το 100% των παραγωγικών αναγκών της και φυσικά οι Έλληνες καταναλωτές πίνοντας μπύρα από 100% ελληνικό κριθάρι.

Μόνο το 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύτηκε 55.000 τόνους, απορροφώντας, σε μία συντονισμένη προσπάθεια με τους συγκεντρωτές-συνεργάτες της, το κόστος της κρίσης που έφερε ο κορονοϊός. Αν λογαριάσουμε και τα προηγούμενα χρόνια, τότε μιλάμε συνολικά για περισσότερους από 510.000 τόνους ελληνικού κριθαριού

Σε μια οικονομία που μαστίζεται από έλλειψη κάθετης παραγωγής, με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί μια συνολική προστιθέμενη αξία με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν ότι με αυτή τη στρατηγική του προγράμματος εξασφαλίζονται 800 έμμεσες θέσεις εργασίας, δηλαδή όσο μια κωμόπολη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ταυτόχρονα με τους Έλληνες αγρότες, συνεργάζεται και με Έλληνες επιστήμονες, συγκεκριμένα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δοκιμάζοντας την καλλιέργεια νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού σε 6 πειραματικούς αγρούς που διαθέτει.

Στους αγρούς αυτούς καλλιεργούνται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Έτσι, δημιουργούνται προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή, για ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι και μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία. Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 60 ποικιλίες στους πειραματικούς αγρούς, από τις οποίες 18 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.