Στις ΗΠΑ και όχι στη Ρωσία πίεσαν να πάνε οι Αζέροι για “ειρηνευτικές συνομιλίες”

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν σήμερα πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν με τον ομόλογό τους των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε. Όμως οι συναντήσεις αυτές υποδηλώνουν πως, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον εντείνει την ανάμιξή της σε προσπάθειες για τον κατευνασμό μιας σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και ένα μήνα.

Η Ρωσία είχε ηγηθεί μέχρι τώρα των μεσολαβητικών προσπαθειών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αυτόνομο θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμένιους, αλλά δύο εκεχειρίες που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας αυτό τον μήνα δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις μάχες, κυρίως λόγω της αμφισβήτησης των εκεχειριών  από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν που κατηγορούν την Ρωσία ότι μεροληπτεί υπέρ των Αρμενίων.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν μάχες μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και σήμερα.

Δεν είναι σαφές αν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών θα συναντηθούν χωριστά ο καθένας με τον Πομπέο ή μαζί. Η Αρμενία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδια του υπουργού Εξωτερικών Ζοχράμπ Μνατσακανιάν στην Ουάσινγκτον.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, θα συναντηθεί επίσης με απεσταλμένους της Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ηγούνται εδώ και 35 χρόνια της μεσολάβησης στη σύγκρουση. Οι συγκρούσεις είχαν περιοριστεί όλα αυτά τα χρόνια σε αψιμαχίες, αλλά εδώ και 3 μήνες (πιθανόν με τις συμβουλές του Ερντογάν επί του θέματος) το Αζερμπάϊτζάν ενέτεινε τις επιθέσεις και τον τελευταίο μήνα γίνεται πλέον πόλεμος.

Οι επιθέσεις οξύνθηκαν –μάλλον όχι κατά χρονική σύμπτωση– όταν πλέον ο Ερντογάν αποφάσισε στρατιωτικά να αποσυρθεί από την Λιβύη αφού άρχισαν εκεί συνομιλίες μεταξύ ανατολής και δύσης, και παράλληλα είχε τη δυνατότητα να αποδεσμεύσει πολλούς μισθοφόρους και από την Λιβύη αλλά και από τη Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία έχει την ίδια πάγια θέση με τον πρόεδρο των Αζέρων, ότι η ειρήνη θα είναι εφικτή μόνον όταν οι Αρμένιοι φύγουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επιζητεί επίσης να γίνουν συνομιλίες και με την ίδια παρούσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η τακτική της στην περιοχή σχετίζεται άρρηκτα με την κεντρική Ασία όπου η θρησκευτική και γλωσσική συγγένεια θεωρείται από τον Ερντογάν πρόσφορη για να “βγάλει” τους μεν κεντρασιάτες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αυτός δεν να αυξήσει την επιρροή του μέχρι την Κίνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι