Στο ίδιο μήκος κύματος η ομιλία Τσίπρα στον Βόλο

-

«Η παρουσία σας εδώ είναι ακόμα μια απόδειξη ότι κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά οι αντίπαλοι μας, που έχουν ήδη προδικάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.Οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωί της 7ης Ιουλίου. Η ελπίδα, η προοπτική θα νικήσει την αλαζονεία και την έπαρση», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στην παραλία του Βόλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε κάτι πρωτοφανές. Μια ιστορικής σημασίας εκλογική μάχη να εξελίσσεται στα βουβά, χωρίς οι πολίτες να ενημερώνονται για προγράμματα...Η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση. Παραθέτουν μονάχα σλόγκαν και ανώδυνες ατάκες. Και κρύβουν τα όσα σχεδιάζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Προσπαθούν να πείσουν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί. Ότι οι εκλογές έχουν κριθεί. Είναι λένε προδιαγεγραμμένο ότι οι Έλληνες γυρίσουν πίσω. Όχι, δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Εμείς ορίζουμε το μέλλον μας. Δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα.Η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας και η καθεμία από μας, καταφέρει να πείσει άλλον έναν να έρθει στη κάλπη. Άλλον έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο. Είχαμε σύνθημα κανένας μόνος του στη κρίση.

"Σήμερα λέμε Κανένας μόνος του στην κάλπη. Κανένας χωρίς να του εξηγήσουμε τι ακριβώς διακυβεύεται για τη ζωή μας την επόμενη μέρα. Να εξηγήσουμε ότι δε δίνουμε μια μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τη ζωή μας. Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Δεν της αξίζει και δε μας αξίζει να περάσουμε ξανά την ίδια δοκιμασία που ζήσαμε ως το 2014. Την επόμενη Κυριακή δε βάζουμε πάνω απ' όλα το κόμμα της προτίμησής μας, αλλά τη ζωή μας. Πρώτα η ζωή μας. Πρώτα ο άνθρωπος. Πρώτα η Ελλάδα», τόνισε, συνεχίζοντας:

«Αν όλοι σκεφτούμε έτσι η ανατροπή είναι βέβαιη. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια μνημονίων και δυσκολιών, τώρα που βγήκαμε σε ξέφωτο θέλει προοπτική και ασφάλεια για αυτόν και τα παιδιά του. Κάθε Ελληνίδα μάνα, χρειάζεται ασφάλεια για το μέλλον το μέλλον των παιδιών της. Κάθε Έλληνας εργαζόμενος, χρειάζεται ασφάλεια στην εργασία και προοπτική για ένα καλύτερο μισθό, για λιγότερα βάρη στις πλάτες του. Κάθε νέα και νέος, θέλει να μπορέσει ξανά να ονειρευτεί και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε. Αλήθεια μπορούν όλα αυτά να τα προσφέρουν οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν και μας λεηλάτησαν. Και που αργότερα αποπειράθηκαν να μας διχάσουν και να μας χωρίσουν σε προδότες και εθνικόφρονες.

"Εμείς το 2015, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη. Χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα, χωρίς αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στα χέρια του ΔΝΤ. Σήμερα, στην Αυγή μιας νέας εποχής για τη πατρίδα μας, αισθανόμαστε δικαιωμένοι απέναντι στην ιστορία για τις δύσκολες επιλογές που κάναμε. Γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη κατάσταση πολιορκίας και άρσης κυριαρχίας. Πως βρέθηκε η χώρα στο χείλος του γκρεμού;

"Ο ένας παρέδωσε 24 δις έλλειμμα το 2009. Ο άλλος έφερε το ΔΝΤ. Ο επόμενος ήταν διορισμένος τραπεζίτης και ο τελευταίος έφτασε την ανεργία το 28% και γέμισε λουκέτα όλη την αγορά. Έριξαν τη χώρα στο γκρεμό και τώρα που εμείς τη βγάλαμε στο ξέφωτο, είναι εκεί και περιμένουν.Τη ζητάνε πίσω. Μας λένε ότι είναι ιδιοκτησία τους. Τους ανήκει, είναι κληρονομικό τους δικαίωμα. Οτi είναι οι μόνιμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες. Φώναζαν "βάστα γερά Γερούν" και τώρα θέλουν να ξαναπάρουν κλειδιά ταμείου, που άφησαν άδειο και εμείς το έχουμε γεμίσει 34 δισ. από κόπους του ελληνικού λαού.

Δεν είπαμε ότι είμαστε αλάνθαστοι. Εμείς, δε γεννηθήκαμε στα σαλόνια της εξουσίας, ούτε μάθαμε τη πολιτική στους διαδρόμους της εξουσίας, αλλά στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης για το δίκιο του λαού μας. Καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. 'Αφησαν μια χώρα με 400 δις ευρώ φέσι και άδεια ταμεία για να μη μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους μισθούς ούτε τις συντάξεις. Δε μας συγχωρούν ότι εμείς πετύχαμε. Γι' αυτό μας πολεμούν με τέτοια λύσσα.

Θέλουμε ισχυρή Ελλάδα. Σχέδιο μας, είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά, που στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις της. Μια Ελλάδα αυτοδύναμη και κυρίαρχη, ελεύθερη και δημιουργική. Μπορούμε και έχουμε το σχέδιο η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα την επόμενη τετραετία. Και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας.Μπορούμε και θα το πετύχουμε, να τελειώνουμε με το σκληρό καθεστώς της ελαστικής και της μαύρης εργασίας. Θέλουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Όχι μόνο για τους επιτήδειους και τους κολλητούς.

Θέλουμε, επίσης, μια Ελλάδα με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη. Θέλουμε όλοι σε αυτό τον τόπο να αισθάνονται ασφαλείς. Κάθε ελληνική οικογένεια να μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της. Να μην αγωνιά πως θα βγάλει το μήνα, πως θα πληρώσει για τις σπουδές των παιδιών, τι θα κάνει αν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη. Θέλουμε οι Έλληνες να μπορούν να οργανώσουν ξανά την ίδια τους τη ζωή. Να μη ξαναζήσουν τα ίδια που πέρασαν όταν κάθε μήνα τους φόρτωναν κι άλλα βάρη. Χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μειώσεις συντάξεων, απολύσεις, αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και των τροφίμων. Να τελειώνουμε επιτέλους με αυτά.

Θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή, που πρωταγωνιστεί στα μεγάλα διεθνή projects στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, δίνει το παράδειγμα της υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών με τη στάση της στο προσφυγικό και χτίζει συμμαχίες, ενισχύοντας το ρόλο της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την Ελλάδα που δεν απειλείται από κανέναν. Και που δεν δέχεται λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τόσο για λογαριασμό της, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο. Γιατί η Ελλάδα σήμερα πιο δυνατή και πιο ισχυρή από ποτέ στη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας, ότι αποκαθιστά την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. «Όσο κι αν προσπάθησαν πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια, μας δικαιώνει η πραγματικότητα. Γιατί σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα Τουρκικά» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε. «Σκεφτείτε ποιοί ήταν εκεί πριν λίγους μήνες να εκπαιδεύουν τον στρατό της γειτονικής χώρας.

Αυτοί που σήμερα μας προκαλούν στη Κύπρο και στο Αιγαίο, αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας. Σήμερα λοιπόν έχουμε μια φίλη χώρα στα Βόρεια σύνορά μας. Όχι έναν εχθρό. Μια χώρα που δε λέγεται Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό της ούτε Μακεδονία -Σκόπια στο εξωτερικό. Γιατί σήμερα αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό. Αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον μας.

"Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονές, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας. Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό της ούτε Μακεδονία -Σκόπια στο εξωτερικό. Αυτό αποδέχτηκαν ως βάση της λύσης. Και όταν εμείς κερδίσαμε όλα όσα δε διανοήθηκαν πότε αυτοί να διεκδικήσουν, τότε άρχισαν να υποκρίνονται τους Μακεδονομάχους, μιλούσαν για προδοσίες και ηγούνταν συλλαλητηρίων. Εκεί όπου θα έπρεπε να ήμαστε όλοι ενωμένοι, αποφάσισαν να διχάσουν το λαό για να κερδίσουν λίγους ψήφους».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση του στο Μακεδονικό και τόνισε, ότι «οφείλει μια δημόσια συγνώμη εκ μέρους της ΝΔ για όλα αυτά, από όλο τον ελληνικό λαό, και κυρίως από τους χιλιάδες απλούς πολίτες που διαδήλωναν δίπλα στα στελέχη της ΝΔ, φωνάζοντας «η Μακεδονία είναι μόνο μια» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει το όνομα. Κυρίως οφείλει να εξηγήσει σε όλους αυτούς που παραπλανούσε με συνθήματα πατριωτικής ευαισθησίας τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν τυχόν εκλεγεί».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, η προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός και συνεχιστής της Δημοκρατικής παράταξης του τόπου, όλοι εμείς που δε δειλιάσαμε να λύσουμε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μια χρόνια διένεξη μα τους Βόρειους γείτονες μας, είμαστε περήφανοι γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας μας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά τη πατρίδα και το συμφέρον του τόπου. Είμαστε περήφανοι γιατί δε κοροϊδέψαμε πότε τους Έλληνες».

Η ΝΔ αποφεύγει την αντιπαράθεση

Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Τσίπρας και στο θέμα του ντιμπέιτ. «Η ΝΔ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιθυμεί οι πολίτες να προσέλθουν στη κάλπη δίχως να σκέφτονται και δίχως να γνωρίζουν το πρόγραμμα και τις θέσεις των κομμάτων», ανέφερε και πρόσθεσε. «Αρνείται κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Αρνείται τη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, και φυσικά αποφεύγει κάθε αντιπαράθεση του αρχηγού της με εμένα προσωπικά και επαναλαμβάνει διαρκώς το ίδιο τρίπτυχο που ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά όλων. "Λιγότεροι φόροι, καλύτερες δουλειές, ισχυρή ανάπτυξη".

Λιγότεροι φόροι από αυτούς που επί Σαμαρά επέβαλαν τη συντριπτική πλειοψηφία της φορολογικής επιβάρυνσης. Καλύτερες δουλειές από αυτούς που οδήγησαν στην ανεργία, σχεδόν όποιον μιλούσε ελληνικά. Και ισχυρή ανάπτυξη από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα σε μια πρωτοφανή αποανάπτυξη και ύφεση που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί χώρα σε καιρό ειρήνης. Και τώρα τελευταία στην επικοινωνιακή φαρέτρα των εύηχων συνθημάτων προσέθεσαν και ένα ακόμη: Αυτοδύναμη Ελλάδα».

Θέλουν να ξηλώσουν το ασφαλιστικό

«Πίσω όμως από τα συνθήματα, όμως, κρύβεται η αλήθεια», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Λένε λιγότεροι φόροι αλλά εννοούν λιγότερο κοινωνικό κράτος, κατάργηση των επιδομάτων κοινωνικής στήριξης, διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης διάλυση ξανά του ΕΣΥ. Θέλουν να ξανανοίξουν το ασφαλιστικό για να τα ξηλώσουν όλα. Γιατί; Γιατί έχουν ντιλάρει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να τους ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Τι σημαίνει αυτό ; ¨Ότι οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στο Δημόσιο ταμείο για να τις δίνουν σε ιδιώτες. Και τότε ποιος θα πληρώνει τις επικουρικές συντάξεις;

Προκαλώ τον κ.Μητσοτάκη να απαντήσει τι είδους μεταρρύθμιση θέλει να κάνει και πως θα τη κάνει. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που σιωπά. Και προειδοποιώ τους συνταξιούχους. Μην εμπιστευτείτε την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας, ξανά, σε αυτούς που τη καταρράκωσαν . Η σύνταξή σας είναι η ζωή σας, η αξιοπρέπειά σας. Πρώτα η αξιοπρέπεια και μετά η κομματική προτίμηση».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας σχολίασε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την πολιτική που άσκησε στη μεσαία τάξη. «Μας κάνουν κριτικοί κάποιοι, μας λένε δώσατε μεγάλη προσοχή στους πιο φτωχούς, εκεί αφοσιωθήκατε. Είμαστε περήφανοι στηρίξαμε πιο αδύναμους.

Αν ένα από τρία παιδιά σας χρειάζεται περισσότερα, δεν θα κόψετε από άλλα δυο για να βοηθήσετε αυτό που έχει περισσότερη ανάγκη; Θα το αφήσετε να τα βγάλει πέρα μόνο του; Τα δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν ήταν μεσαία τάξη;

Προχωρήσαμε και βάλαμε μια τάξη στα σχολεία μας. Ανοίγουν στην ώρα τους με καθηγητές και βιβλία και προγραμματίζουμε 10.000 προσλήψεις καθηγητών και 5.000 προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Αλήθεια όλα αυτά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», δεν αφορούν του μικρομεσαίους; Ποιους αφορούν;

Ποιο είναι όμως το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων. Ενώ έχουμε καταφέρει να πάμε ξανά την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση αυτή θα το ξαναπάνε και υπερηφανεύονται, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Θέλουν με δυο λόγια να μας ξαναγυρίσουν πίσω.

Εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στους ανθρώπους της δημιουργίας, στον κόσμο τη δουλειάς και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό. Μάθαμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε για τους πολλούς και τους αδύναμους για τους μη προνομιούχους. Είμαι περήφανος που δε μου κάνουν μνημεία ούτε αγάλματα, ούτε με κανακεύουν οι ισχυροί αυτού του τόπου, που διαθέτουν την οικονομική δύναμη να ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης».

Την Κυριακή αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Με ρωτάνε όπου σταθώ και όπου βρεθώ, "γυρίζει το παιχνίδι; Τους απαντώ. "Ναι. Γιατί είναι ένα άλλο παιχνίδι, που αφορά το μέλλον και τη ζωή μας. Θα δώσουμε τη μάχη ψήφο, ψήφο, μέχρι την άλλη Κυριακή. Σπίτι σε σπίτι, στόμα σε στόμα, χωριό το χωριό, πόλη την πόλη. Να γίνουμε ο καθένας και η κάθε μια από μας, οι πομποί και οι αναμεταδότες του μηνύματος της ανατροπής και της νίκης. Μπορούμε να δώσουμε ξανά προοπτική στη νέα γενιά, να κτίσουμε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Έχουμε μπροστά μας καλύτερα χρόνια. Περάσαμε τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν θα εμπιστευτούμε ξανά το μέλλον του τόπου σε αυτούς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Προσπάθησαν, απέτυχαν, διέψευσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Τους οδήγησαν στην ανεργία και στη ξενιτειά. Τους ανάγκασαν να περιμένουν μάταια για μια σύνταξη. Τους γέμισαν χρέη και φόρους για να σωθούν τα τζάκια. Τώρα θέλουν να ξαναγυρίσουν ακριβώς οι ίδιοι για να συνεχίσουν ακριβώς τα ίδια. Όχι πια, φτάνει. Τώρα μιλάμε και αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.