Στο Ισραήλ ο Γερμανός ΥΠΕΞ για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών

Στο Ισραήλ ο Γερμανός ΥΠΕΞ για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναμένεται αύριο Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, στην πρώτη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου στο Ισραήλ, την ώρα που η νέα κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους μετά τις αντιδράσεις της Ευρώπης στο αμφιλεγόμενο σχέδιό της να προσαρτήσει περιοχές της Δυτικής Όχθης. Την 1η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η Γερμανία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να παρουσιάσει τον οδικό της χάρτη για την εφαρμογή του “σχεδίου Τραμπ”.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου, προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, αλλά και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στο έδαφος που απομένει. Η ΕΕ είναι αντίθετη στο σχέδιο αυτό και ζητεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο σχέδιό της για προσάρτηση, υπενθυμίζοντάς της ότι ο εποικισμός είναι αντίθετος στο διεθνές δίκαιο.

Στην Ιερουσαλήμ, την αμφισβητούμενη πόλη όπου έχει την έδρα της η κυβέρνηση του Ισραήλ, σκοπός δεν είναι να πειστεί η Γερμανία, αλλά να αποφευχθεί μια έντονη αντίδραση από τους Ευρωπαίους. Αν και οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, η ΕΕ είναι ο βασικός του εμπορικός εταίρος, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές το 2019 να ξεπέρασαν τα 30 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία.

“Είναι η πρώτη επίσκεψη μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης (στα μέσα Μαΐου). Αποτελεί σύμβολο της ισχυρής και μοναδικής σχέσης μεταξύ του Ισραήλ και της Γερμανίας και της προσωπικής φιλίας μεταξύ του Χάικο Μάας και του Ισραήλ”, υπογράμμισε ο Αβί Νις αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ευρώπη εναντίον προσάρτησης

Το Ισραήλ επιθυμεί να πάρει με το μέρος του ή τουλάχιστον να απαλύνει τη θέση της Ευρώπης απέναντι σε ευαίσθητα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ξεκινώντας από το Παλαιστινιακό. Αν το Ισραήλ προσαρτήσει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 450.000 έποικοι μαζί με 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, τι θα κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες; Θα επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ; Θα αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος; Ή θα χρονοτριβούν;

“Μια τέτοια απόφαση ίσως μείνει χωρίς αντίδραση”, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν χωρίς να διευκρινίσει την στρατηγική του Παρισιού. “Πιστεύουμε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους (…) όμως πιστεύουμε επίσης ότι η Γερμανία, ακόμη και στην περίπτωση της προσάρτησης δεν θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ”, επεσήμανε Ισραηλινός αξιωματούχος. Μια προσάρτηση “είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τις σχέσεις Γερμανίας- Ισραήλ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όμως είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας”, πρόσθεσε.

Στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 ο Μάας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία, χωρίς να επισκεφθεί τη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, εξαιτίας “της σύντομης διάρκειας” της επίσκεψής του και των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν Ισραήλ και Γερμανία. Ωστόσο ο Μάας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντς Στάγιε από το Αμάν, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομολόγό του Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά της προσάρτησης των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης.

Ιράν/ Χεζμπολάχ

Το άλλο θέμα των συνομιλιών θα είναι το Ιράν και το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, δύο βασικοί εχθροί του Ισραήλ. Η Γερμανία έχει υπογράψει μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βάσει της οποίας προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους. Τα αποθέματα ουρανίου που εμπλουτίζει το Ιράν εξακολουθούν να αυξάνουν και η Τεχεράνη επιμένει να μην επιτρέπει την επιθεώρηση δύο πυρηνικών της εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ καλεί τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να επαναφέρουν σε ισχύ “συντριπτικές κυρώσεις” εναντίον του Ιράν. Στα τέλη Απριλίου το Βερολίνο είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των πολιτικών και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο έδαφός του της Χεζμπολάχ. Την ώρα που ο Λίβανος έχει ανάγκη διεθνούς βοήθειας για να εξέλθει από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με το International Crisis Group, το Ισραήλ, επιθυμεί οποιοδήποτε αίτημα για μεταρρυθμίσεις στη χώρα να προβλέπει τον περιορισμό της επιρροής της Χεζμπολάχ στη χώρα, επεσήμαναν ισραηλινές πηγές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι