Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος η Μέρκελ

-

Σκύβοντας το κεφάλι απέτισε σήμερα φόρο τιμής στην Ιερουσαλήμ στα έξι εκατομμύρια των Εβραίων που σκοτώθηκαν από τους ναζί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι η Γερμανία έχει μια ευθύνη να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό και να μην ξεχάσει ποτέ το Ολοκαύτωμα.

«Σχεδόν πριν από 80 χρόνια, τη νύχτα του πογκρόμ της 9ης Νοεμβρίου, οι Εβραίοι στη Γερμανία αντιμετώπισαν αφάνταστο μίσος και βία. Ακολούθησαν εγκλήματα χωρίς προηγούμενο εναντίον του πολιτισμού με τη μορφή της Σοά», δήλωσε η Μέρκελ, στα γερμανικά και χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα.

«Η Γερμανία έχει μια ευθύνη στο διηνεκές να θυμάται εκείνα τα εγκλήματα και να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία, το μίσος και τη βία», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ έφθασε στο Ισραήλ την Τετάρτη για 24ωρη επίσκεψη στο πλαίσιο των κυβερνητικών συνομιλιών που διεξάγονται κάθε χρόνο ανάμεσα σε Γερμανούς και Ισραηλινούς υπουργούς. Χθες παρακάθισε  σε δείπνο με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο θα έχει νέα συνάντηση σήμερα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι κυρίως το Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους.

Η Γερμανία παραμένει μέρος της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ο Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «κακομαθαίνουν» τους «δικτάτορες του Ιράν». Δεν δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τη στάση τους με την απραξία της Ευρώπης κατά την περίοδο της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία.

Από την πλευρά της η Μέρκελ, σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό,  δεν βλέπει άλλη λογική εναλλακτική από τη λύση των δύο κρατών , ενώ έχει  εκφράσει ανησυχία για την επέκταση των ισραηλινών οικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.