Στο Βελιγράδι ο Μακρόν

-

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φτάνει σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι για διήμερη επίσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενώ θα μιλήσει και σε ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στη Σερβία Γάλλου προέδρου από τον 2001 όταν επισκέφθηκε το Βελιγράδι ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ.

Η επίσκεψη Μακρόν, ως προς το περιεχόμενο, σηματοδοτεί την προσπάθεια της Γαλλίας να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αναβιώνοντας ταυτόχρονα τις ιστορικές σχέσεις φιλίας που είχε με την Σερβία μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 1930.

Σε πολιτικό επίπεδο, κατά τις συνομιλίες Μακρόν-Βούτσιτς θα κυριαρχήσει το ζήτημα του Κοσόβου. Η κοινή γάλλο-γερμανική πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό που εκδηλώθηκε με την συνάντηση στο Βερολίνο των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στις 29 Απριλίου, δεν ευοδώθηκε με υπαιτιότητα της Πρίστινας που αρνείται να άρει τους δασμούς για σερβικά εμπορεύματα.

Έτσι, δεν πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου στο Παρίσι. Η Γαλλία ωστόσο δεν παραιτείται από την πρόθεση της να έχει πιο ενεργό παρουσία στην περιοχή ίσως και αυτόνομα, χωρίς την σύμπραξη με την Γερμανία. 'Αλλωστε όπως επισημαίνεται και από τον σερβικό Τύπο δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων για το ζήτημα του Κοσόβου μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου.

Η Γαλλία δεν έχει ΄΄κόκκινες γραμμές΄΄ και όπως υπενθυμίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Danas» ο πρόεδρος Μακρόν ποτέ δεν απέρριψε την λύση της ανταλλαγής εδαφών κάτι που έπραξε επανειλημμένως η καγκελάριος Μέρκελ. Μία ακόμη επισήμανση του σερβικού Τύπου, σημειολογικού χαρακτήρα, αποτελεί το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί μόνο το Βελιγράδι και δεν θα μεταβεί στην Πρίστινα, σε αντίθεση με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που φροντίζουν πάντα να συνδυάζουν τις επισκέψεις στις δύο αυτές πρωτεύουσες.

Ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με την Σερβία. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Βελιγράδι Φεντερίκ Μοντολίνι δήλωσε προχθές ότι «η επίσκεψη του Μακρόν επιδεικνύει το νέο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την επιθυμία να δοθεί νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις με τη Σερβία, ως πρώτο εταίρο στην περιοχή». Εκτός από το θέμα του Κοσόβου, σε πολιτικό επίπεδο στις συνομιλίες Βούτσιτς -Μακρόν θα συζητηθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Αναμένεται ότι ο Μακρόν θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας εκφράζοντας την άποψη ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με τις διεργασίες μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Οικονομία επίσης θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου στο Βελιγράδι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.