Στοπ στις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ, λέει η Βιέννη

-

Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να βοηθήσει επίσης στο να τερματιστεί "ο τρομερός πόλεμος στην Υεμένη".

Οι δηλώσεις αυτές της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, ακολουθούν αυτών που έγιναν από το Βερολίνο, το οποίο είπε ότι θα σταματήσει να εγκρίνει τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση γύρω από τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γαλλία και η Βρετανία είναι από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Ριάντ. Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, ο Μακρόν έχει αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαμαρτυρίες για τις πωλήσεις όπλων τις οποίες θεωρεί ζωτικής σημασίας για τις θέσεις εργασίας και τις στρατηγικές σχέσεις της Γαλλίας στην περιοχή.

Οι συμφωνίες για όπλα της Γαλλίας με το Ριάντ ανέρχονταν συνολικά σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση χθες με την οποία καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν ως σύνολο εμπάργκο όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Η Κνάισλ δήλωσε σχετικά με την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ότι αυτό που συνέβη είναι "βαθύτατα συγκλονιστικό" και συνιστά μια άνευ προηγουμένου παράβαση του νόμου, αλλά, όπως σημείωσε, πρόκειται για το αποκορύφωμα δύο ετών "δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.