Στους δρόμους πάλι οι Ούγγροι κατά του Όρμπαν

-
95

Χιλιάδες Ούγγροι συμμετείχαν στην πορεία που έγινε το βράδυ της Παρασκευής προς το προεδρικό μέγαρο στην Βουδαπέστη, σε ένδειξη  διαμαρτυρίας για την επικύρωση από τον πρόεδρο της χώρας Γιάνος Άντερ ενός εργατικού νόμου, τον οποίο οι επικριτές του χαρακτηρίζουν  "νόμο δουλείας".

Η χθεσινή διαδήλωση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ η αντιπολίτευση προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους στις 12 Δεκεμβρίου, όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος εισάγει, σύμφωνα με τους επικριτές του συνθήκες δουλείας. Ο νόμος επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Ορμπάν υπερασπίστηκε και χθες την μεταρρύθμισή του στον τομέα της απασχόλησης δηλώνοντας ότι σκοπός της είναι «να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο». Χαρακτήρισε μάλιστα τους διαδηλωτές ως «υστερικούς».

Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.

Την οργή των διαδηλωτών προκαλεί όμως και ένας άλλος νόμος, που επίσης επικύρωσε ο πρόεδρος της χώρας αυτήν την εβδομάδα αυτή, ο οποίος αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος αυτός προβλέπει την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

Ο Ορμπάν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τέλος την αντίθεσή τους και σε άλλα θέματα, όπως οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, να φύγει από τη Βουδαπέστη και να μεταφερθεί στη Βιέννη.