Στους στρατιώτες θα δοκιμαστεί στην πράξη το πρώτο εμβόλιο της Κίνας

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Εργαστήρια άνω των 110 κρατών αγωνίζονται να βρουν εμβόλιο και φάρμακα κατά του νέου κορονοϊού, με 17 εμβόλια σε φάσεις δοκιμών σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Επτά από αυτά παρασκευάσθηκαν στην Κίνα σύμφωνα με την ΠΟΥ και ένα από αυτά θα μπει ουσιαστικά στην τελική φάση δοκιμών σε μεγάλο αριθμό “εθελοντών” -στους στρατιώτες της αχανούς Κίνας.

Είναι το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας CanSinoBIO η οποία το παρασκεύασε σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών της χώρας. Η ανωτέρω εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πολιτεία ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου στους στρατιώτες για ένα χρόνο.

Δεν είναι σαφές επί του παρόντος αν η άδεια αυτή σημαινει εκστρατεία εμβολιασμού στις τάξεις του στρατού, που αριθμεί σχεδόν δύο εκατομμύρια μέλη. Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.

Η δομή του

Η CanSinoBIO υπογράμμισε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ακόμη δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το εμβόλιό της θα διατεθεί στην αγορά για το ευρύ κοινό. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό που προκαλεί το συνηθισμένο “κρυολόγημα” και οι παρασκευαστές τον καθιστούν ανενεργό και του αφαιρούν κάποια γονίδια για να μη μπορεί να αναπαραχθεί. Στη θέση των γονιδίων που αφαιρούν, “βάζουν” τμήματα του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού και συγκεκριμένα τμήμα της πρωτεΐνης που τον καθιστά νοσηρό. Ο εμβολιασμός με αυτό προκαλεί την αντίδραση του οργανισμού για παραγωγή αντισωμάτων -ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό του εμβολιασθέντα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, εκτός από τα 17 εμβόλια κατά της Covid-19 που δοκιμάζονται στον άνθρωπο, 132 άλλα είναι στη φάση της προκλινικής αξιολόγησης.

Κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει άδεια για τη διάθεσή του στην αγορά

Κανονικά…

Κάτω από κανονικές συνθήκες ένα εμβόλιο ή οποιοδήποτε σκεύασμα δοκιμάζεται πρώτα για την ασφάλεια του (αν έχει παρενέργειες) και για την αποτελεσματικότητά του. Αν είναι επαρκώς αποτελεσματικό και επαρκώς ασφαλές, περνά στη χορήγηση σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων. Σε αυτή τη φάση σε μια άλλη ομάδα  χορηγείται placebo (ουδέτερο σκεύασμα που δεν περιέχει καμία δραστική ουσία) και η ομάδα αυτή είναι του ίδιου υγειονομικού προφίλ με την πρώτη ομάδα, ώστε να γίνουν συγκρίσεις και να βεβαιωθούν οι παρασκευαστές ότι όντως δεν έχει σοβαρές παρενέργειες το πειραματικό φάρμακο και ότι όντως είναι αποτελεσματικό. Επίσης συχνά συγκρίνεται και με τρίτη ομάδα πολλές φορές, η οποία παίρνει ένα άλλο παρόμοιο σκεύασμα για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα του νέου πειραματικού σκευάσματος με άλλο προϋπάρχον. Εν συνεχεία δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό ατόμων, γιατί μόνον τότε κρίνεται ουσιαστικά τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα, καθώς η ουσία δοκιμάζεται σε μεγάλο “εύρος” οργανισμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι