Στροφή στην κοινωνική πολιτική από τον Πούτιν;

-

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιμέτωπος με μια κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί πτώση της δημοτικότητάς του, δεσμεύτηκε σήμερα κατά την ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο για τη βελτίωση της κατάστασης των Ρώσων "ήδη από φέτος", ανακοινώνοντας κυρίως παροχές στις οικογένειες.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης ομιλίας του στο ρωσικό κοινοβούλιο το είχε αφιερώσει στα νέα "ανίκητα" όπλα της Ρωσίας, σήμερα τόνισε ήδη από την έναρξή της ότι θέλει να επικεντρωθεί στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τις οικογένειες, το σύστημα υγείας και την παιδεία.

"Δεν θα περιμένουμε, θα βελτιώσουμε την κατάσταση από τώρα. Από αυτήν τη χρονιά οι Ρώσοι θα αισθανθούν τη βελτίωση", δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας κυρίως μέτρα στήριξης των οικογενειών για να ευνοηθεί η γεννητικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την χορήγηση 450.000 ρουβλίων (περίπου 6.000 ευρώ) από ομοσπονδιακούς πόρους για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά ώστε να βοηθηθούν στην πληρωμή των υποθηκών τους.

Επιπροσθέτως των οικονομικών δυσχερειών, η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας, σημείωσε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του αυτή προς τα μέλη της Δούμα (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή) στη Μόσχα.

Η Ρωσία πρέπει να δώσει τέλος σε αυτή την "πολύ περίπλοκη δημογραφική περίοδο" δίνοντας νέα πνοή στην αύξηση του πληθυσμού εντός των επόμενων πέντε ετών, σημείωσε.

"Περισσότερα παιδιά, λιγότεροι φόροι", υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, υποσχόμενος βοήθεια προς τις πολύτεκνες οικογένειες, κυρίως για τη γέννηση τρίτου παιδιού.

Ο Ρώσος ηγέτης προσέφερε την ίδια ώρα επιπρόσθετη βοήθεια στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ανακοινώνοντας ότι αν κάποιος οικογενειάρχης χάσει τη δουλειά του θα μπορεί να καθυστερήσει την πληρωμή των υποθηκών του.

"Η φτώχεια συντρίβει κυριολεκτικά τους ανθρώπους, 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι υπερβολικό", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι μπορεί να συναφθεί ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" για τη στήριξη του πληθυσμού που έχει ανάγκη και "η κοινωνική υποστήριξη θα πρέπει να φτάσει σε καθεμία οικογένεια" από αυτές που χρήζουν βοηθείας.

"Σε πέντε χρόνια, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να επωφεληθούν. Χρειαζόμαστε υψηλό ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης. Μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να νικήσουμε την φτώχεια και να διασφαλίσουμε μια σταθερή και αξιοσημείωτη αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών μας".

Αν και η Ρωσία εξήλθε από την ύφεση του 2015-2016, η αγοραστική δύναμη εξακολουθεί να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις και τα εισοδήματα του πληθυσμού παραμένουν πολύ χαμηλά, εξ ού και η οργή που ακολούθησε την ανακοίνωση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και της αύξησης του ΦΠΑ από 18% σε 20%.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο Levada, η δημοφιολία Πούτιν έφτανε στο 64% τον Ιανουάριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία πριν από πέντε χρόνια, έναντι ποσοστού 80% κατά την επανεκλογή του, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις του κέντρου αυτού, το 55% των Ρώσων κρίνει επίσης τον Πούτιν προσωπικά "υπεύθυνο" για τα προβλήματα της χώρας του, ενώ την ίδια ώρα το ποσοστό των Ρώσων που δηλώνει απαισιόδοξο όσον αφορά την κατάσταση της χώρας ανέρχεται σε 45% και ξεπερνάει αυτό των Ρώσων που εκφράζει αισιοδοξία για πρώτη φορά από τα τέλη του 2013.

Για να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, η ρωσική κυβέρνηση αποκάλυψε στις αρχές του Φεβρουαρίου σχέδιο που ξεπερνάει τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ με μεγάλα σχέδια υποδομών. Αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος και τα εισοδήματα των πολιτών συνέχιζαν να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις τον Ιανουάριο.

Εκτός από την στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης σήμερα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων μόλις που φτάνουν το κατώτερο ποσό που είναι απαραίτητο για τη διαβίωσή τους, λέγοντας ότι θα περιοριστούν οι αυξήσεις σε ορισμένους φόρους.

Αυτή η ομιλία του Ρώσου προέδρου ενώπιον των μελών της άνω και της κάτω βουλής της Ρωσίας είναι η πρώτη που εκφωνεί μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο του 2018 για μια τέταρτη θητεία, η οποία ολοκληρώνεται το 2024 και θεωρείται ότι θα είναι η τελευταία του βάσει του Συντάγματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.