Συγκεντρώσεις για τον αποκεφαλισμό - 11 οι προσαγωγές υπόπτων

-

Συγκεντρώσεις για την ελευθερία της έκφρασης αλλά και στη μνήμη του καθηγητή που δολοφονήθηκε επειδή έδειξε στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Charlie Hebdo έγιναν σήμερα σε όλη τη Γαλλία. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι τέθηκαν υπό κράτηση άλλα δύο άτομα, πέραν των 9 που έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται από το πρωί του Σαββάτου -ο φόνος έγινε το απόγευμα της Παρασκευής.

Στο Παρίσι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής. Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης» και «Είμαι καθηγητής» τίμησαν την μνήμη του 47χρονου δάσκαλου που δολοφονήθηκε, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε.Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και στην Λιόν, στην Τουλούζη, στο Στρασβούργο, στη Νάντη, στη Μασσαλία, στην Λιλ και στο Μπορντό.

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι η οικογένεια του δράστη είχε φθάσει στη Γαλλία από την Τσετσενία όταν εκείνος ήταν έξι ετών και είχε ζητήσει άσυλο και δεν έχει καμία σχέση με την Ρωσία. Η οικογένεια του Τσετσένου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Συλλήψεις

Και ενδέκατο άτομό ανακρίνεται από σήμερα ως εμπλεκόμενο στον αποκεφαλισμό. Αυτό το άτομο προέρχεται από τον περιβάλλον του δράστη. Επισης ανακρίνονται οι γονείς και ο παππούς του δράστη, όπως και ο μικρότερος αδερφός του, καθώς και ένας στενός του φίλος.  Επισης κρατείτο ο πατέρας και η μητέρα ενός μαθητή ή μαθήτριας. Τέλος προσήχθη και ένας ιδιαίτερα ενεργός ισλαμιστής ακτιβιστής, ο Abdelhakim Sefrioui.

 

 

 

Ήταν στόχος εκστρατείας στα social media

Ο Πατί ήταν στόχος μιας οργισμένης εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση.

«Θέλω να γνωρίζουν οι καθηγητές ότι μετά αυτήν την ποταπή ενέργεια, όλη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό τους. Η τραγωδία αυτή επηρεάζει τον καθένα μας γιατί, μέσα από αυτόν τον καθηγητή, δέχτηκε επίθεση η Δημοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.