Συγκέντρωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας -Αύριο εκλέγουν "πρόεδρο" οι Τουρκοκύπριοι

-
141

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί, στις 19:30, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, η "Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού". Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο.

Η Πρωτοβουλία καλεί «όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη δικαιοσύνης, ελευθερίας και δημοκρατίας, να φωνάξουν ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την επιστροφή στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Καρπασία, στη Μεσαορία, σε όλη τη Λευκωσία. Καλεί όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταθούν καλά, υπερασπιζόμενοι την Ιστορία».

Αναστασιάδης: Όχι προβοκάτσιες στο οδόφραγμα της Δερύνειας

Ενόψει της προγραμματισμένης αποψινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέδωσε ανακοίνωση. Με αυτήν συστήνει υπευθυνότητα προς όσους παρευρεθούν ώστε να αποτραπεί τυχόν προβοκάτσια.

Όταν άνοιξαν τα Βαρώσια λίγο πριν τις "προεδρικές" εκλογές" στα Κατεχόμενα, στη Δερύνεια συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα με πυροτεχνήματα που φώναζαν "Η Κύπρος είναι Ελληνική" και έσπασαν το οδόφραγμα. Είχε επέμβει τότε η Αστυνομία και αποφεύχθηκαν ευρύτερα επεισόδια.

Στην κατεχόμενη περιοχή του οδοφράγματος έχουν συγκεντρωθεί Τούρκοι στρατιώτες και Γκρίζοι Λύκοι. Παράλληλα, αρκετά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης.

Αύριο μονομαχεί ο Ερντογάν με τον Ακιντζί

Μετά από μια προεκλογική καμπάνια που σημαδεύτηκε από την ανάμειξη της Άγκυρας ο μετριοπαθής αριστερός πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί κι ο δεξιός και εκλεκτός του Ερντογάν  Ερσίν Τατάρ θα αναμετρηθούν στο β΄γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη στα κατεχόμενα.

Το αριστερό ρεπουμπλικανικό κόμμα θα ψηφίσει Ακιντζί, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα ψηφίσουν τα δύο δεξιά κόμματα και πόσοι θα προσέλθουν από εκείνους που κατά τον πρώτο γύρο απείχαν. Επίσης άγνωστος παράγοντας είναι οι πιέσεις της;Τουρκίας προς τους ψηφοφόρους.

Ο Ακιντζί είπε ευθέως ατους ψηφοφόρους την παραμονή του πρώτου γύρου ότι δέχθηκε απειλές από την Τουρκία να μην κατέλθει υποψήφιος. Η βασική του διαφορά με τον Τατάρ, είναι ότι ο Ακιντζί θέλει την ανεξαρτησία του νησιού ενώ ο Τατάρ το βλέπει ως επαρχία της Τουρκίας.

Η Άγκυρα στηρίζει ανοικτά τον Τατάρ και γι΄αυτό έστησε παραμονές των εκλογών το σόου του μερικού ανοίγματος της παραλίας της Αμμοχώστου, ως "δώρο" προς τον δικό της υποψήφιο, κίνηση που ο χαρακτήρισε «κηλίδα για τη δημοκρατία» και αναίτια πρόκληση.

Ο πρώτος γύρος

Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφτασε το 58,21%, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%, ο Τουφάν Ερχιουρμάν (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί (στηριζόταν απο εποίκους) το 5,36% και ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20%.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.