Συγκρατημένος ο Τζόνσον για το εμβόλιο της Pfizer

-

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς την προοπτική ευρείας χρήσης του εμβολίου της Pfizer παρότι οι Αμερικανοί "πρόεδροι" πανηγυρίζουν, καθότι είναι και αμερικανική η εταιρεία.

«Το σάλπισμα από το ιππικό που θα σπεύσει για να μας σώσει ακούγεται εντονότερα σήμερα, αλλά είναι ακόμα μακριά», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «ακόμα είναι πολύ νωρίς» αφού δεν έχουν δημοσιευθεί τα πλήρη δεδομένα από τις δοκιμές του εμβολίου. Ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε ότι υπάρχουν «αρκετά ακόμα εμπόδια» για να ξέρουμε αν το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προειδοποίησε ενάντια στον υπερβολικό ενθουσιασμό.

Τόνισε, πάντως, ότι αν τελικά το σκεύασμα εγκριθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών που θα το αξιοποιήσουν, καθώς έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, που φτάνουν για τον εμβολιασμό του 1/3 του πληθυσμού. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών αυξάνεται και οδεύει προς το να φτάσει τα επίπεδα της κορύφωσης.

Σημείωσε δε ότι η προστασία του πληθυσμού θα είναι καλύτερη με τη διενέργεια των προωθούμενων μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, όπως ξεκίνησαν στο Λίβερπουλ την περασμένη εβδομάδα, με όλους τους κατοίκους της πόλης να καλούνται να υποβληθούν σε τεστ. Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες γρήγορα τεστ θα αποσταλούν στις δημοτικές αρχές ανά τη χώρα, καθώς και ότι γίνονται προεργασίες για την αποστολή γρήγορων τεστ στα πανεπιστήμια για χρήση από τους φοιτητές.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία Τζόναθαν Βαν Ταμ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Pfizer ως «πολύ σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμα οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι το εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα και εκτίμησε ότι το σκεύασμα δε θα ανατρέψει τα δεδομένα στο παρόν κύμα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.