Σύλληψη ανώτατου στελέχους του ISIS στην Ουκρανία

-
102
Σύλληψη ανώτατου στελέχους του ISIS στην Ουκρανία

Ανώτατο ηγετικό στέλεχος του ISIS κρατείται από την κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). Η υπηρεσία ανακοίνωσε πως συνέλαβε το στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Μπάρα Σισάνι, που εισήλθε παράνομα στην Ουκρανία το 2018.

Η SBU ανακοίνωσε ότι το πρόσωπο που κρατείται είναι γεωργιανός πολίτης και ήταν βοηθός του Αμπού Ομάρ αλ-Σισάνι, τον οποίο το Πεντάγωνο περιέγραφε ως «υπουργό του πολέμου» του Ισλαμικού Κράτους. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «μια αναλυτική εξέταση απέδειξε ότι ο ξένος που κρατείται είναι πράγματι καταζητούμενο ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους».

Θρίλερ με τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Συρίας, χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές κρατούνται σε φυλακές από τους Κούρδους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή μπορεί να τους βοηθήσουν να δραπετεύσουν. Τα μέλη του συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος παρουσίασαν «διαφορετικές απόψεις», στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, για το αν θα πρέπει να επαναπατριστούν οι τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ.

«Υπήρξαν κάποιες διαφορές για το αν θα έπρεπε να επαναπατριστούν ή αν αυτό θα πρέπει να το ξαναδούν και να το ξανασκεφθούν λεπτομερώς οι διάφορες χώρες όμως σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίστηκε ως σημαντικό πρόβλημα» δήλωσε την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης των ΗΠΑ, Νέιθαν Σέιλς χαρακτήρισε «ανεύθυνο» εκ μέρους των άλλων χωρών, ιδίως των ευρωπαϊκών, να περιμένουν να επιλύσει το πρόβλημα αυτό το Ιράκ μόνο του. Ο Σέιλς κάλεσε όλες τις χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους και να τους δικάσουν. Στη Συρία «η κατάσταση μπορεί ν’ αλλάξει στο λεπτό» εκτίμησε ο Σέιλς. «Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κριθεί επείγον το θέμα και (οι χώρες) να τους επαναπατρίσουν τώρα, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος».