Συμφωνία στο ΝΑΤΟ για μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ – Δεν συμμετέχει η Γαλλία

-
389

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την συμβολή τους στον προϋπολογισμό λειτουργίας της Συμμαχίας. Η Γαλλία, ωστόσο, είναι η μόνη χώρα μέλος που αρνείται να συμμετάσχει στην πρόσθετη επιβάρυνση.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, με την συμμετοχή του Τραμπ, ο οποίος είχε απαιτήσει στην τελευταία σύνοδο, το 2018, τη μείωση της συμβολής της χώρας του.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο Μακρόν διευκρίνισε μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι οι δηλώσεις του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ χρησίμευσαν ως μήνυμα αφύπνισης των συμμάχων.

«Τα ερωτήματα που έθεσα είναι ανοικτά και δεν έχουν επιλυθεί. Η ειρήνη στη Ευρώπη, η κατάσταση μετά την INF, η σχέση με την Ρωσία, το ζήτημα της Τουρκίας, ποιος είναι ο εχθρός; Αρα λέω: όσο αυτά τα θέματα παραμένουν ανεπίλυτα, ας μην διαπραγματευθούμε κατανομή κόστους και κατανομή βαρών, ή εκείνο ή το άλλο». «Αρα, χρειαζόμασταν ένα μήνυμα αφύπνισης. Είμαι ευτυχής που δόθηκε και είμαι ευτυχής που όλοι τώρα πιστεύουν ότι πρέπει μάλλον να σκεφθούμε τους στρατηγικούς μας στόχους», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ, που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019, και η Γερμανία το 14,7%, σύμφωνα με μία φόρμουλα με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού.

Η νέα συμφωνία επιτρέπει στις ΗΠΑ να μειώσουν την συμβολή τους στο 16,35% επί του συνόλου. Η Γερμανία θα προσαρμόσει στο ίδιο επίπεδο την δική της συμβολή και οι υπόλοιποι σύμμαχοι, εκτός της Γαλλίας, δέχονται να πληρώσουν περισσότερα. Η άρνηση ΠΆΝΤΩς  της Γαλλίας να συμμετάσχει στην συμφωνία αυτή αναγκάζει τους υπόλοιπους να προσαρμόσουν τον καταμερισμό της συμβολής, εξηγούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.