Συμμετρική απάντηση υπόσχεται στις ΗΠΑ ο Πούτιν για την πυραυλική δοκιμή

Συμμετρική απάντηση υπόσχεται στις ΗΠΑ ο Πούτιν για την πυραυλική δοκιμή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα μια «συμμετρική απάντηση» στην πρόσφατη δοκιμή από τις ΗΠΑ ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς, της πρώτης τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Δίνω εντολή στους ρώσους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών (…) να αναλύσουν το επίπεδο της απειλής που δημιουργείται για τη χώρα μας από τις πράξεις των Ηνωμένων Πολιτειών και να λάβουν εξαντλητικά μέτρα για να προετοιμάσουν μια συμμετρική απάντηση», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως προχώρησε στη δοκιμή ενός συμβατικού πυραύλου κρουζ, ο οποίος έπληξε τον στόχο του έπειτα από πτήση άνω των 500 χλμ.. Ήταν η πρώτη τέτοια δοκιμή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, στις 2 Αυγούστου, από μια μείζονα συνθήκη με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Η Ρωσία και η Κίνα είχαν αμέσως καταδικάσει τη δοκιμή αυτή προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «κλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων» και μιας επανάληψης της κούρσας των εξοπλισμών. Ο Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αδρανής και πως οι αμερικανικές δηλώσεις περί ανάπτυξης νέων πυραύλων στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού «επηρεάζουν τα κεντρικά συμφέροντά μας καθώς είναι κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», σύμφωνα με την αναπαραγωγή των δηλώσεών του στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

«Όπως γνωρίζετε, ουδέποτε θελήσαμε ούτε θέλουμε και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια ινφδαπανηρή, καταστροφική κούρσα εξοπλισμών», υπογράμμισε ο Πούτιν. «Είναι φανερό πως (η δοκιμή του αμερικανικού πυραύλου) δεν ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, αλλά ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων σχεδιασμένων από καιρό», τόνισε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος. «Αυτό το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τη βάση των ανησυχιών μας που εκφράσαμε προηγουμένως», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε πάντως πως η Ρωσία «παραμένει πάντα ανοικτή σ’ έναν εποικοδομητικό και ισότιμο διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθεί η διεθνής ασφάλεια».

Μετά το τέλος της συνθήκης INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, δεν παραμένει πλέον σε ισχύ παρά μόνο μία διμερής πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον: η συνθήκη START, η οποία διατηρεί τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών σαφώς κάτω από τα επίπεδα που είχαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ισχύς της πρόκειται να εκπνεύσει το 2021.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι