Συναγερμός στην Γαλλία για την «πέμπτη πράξη» των Κίτρινων Γιλέκων

-

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται στην Γαλλία χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες, ενόψει της νέας κινητοποίησης που αναμένεται να πραγματοποιήσουν για πέμπτη εβδομάδα τα Κίτρινα Γιλέκα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού τα σημερινά μέτρα για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας είναι ίδια με εκείνα των προηγούμενων εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζονται οι εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα, άρα και οι προληπτικές συλλήψεις, και ότι παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα οι κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ταραχών.

Τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λούβρου και του Πύργου του Άιφελ, σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πύλες τους αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το προηγούμενο Σάββατο είχαν μείνει κλειστά.

Εντωμεταξύ, αρκετοί υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο Μακρόν, ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.

Έκκληση Μακρόν για ηρεμία

Ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε χθες ότι η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία και τάξη ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και κάλεσε τους διαδηλωτές να μετάσχουν σε έναν ευρύτερο εθνικό διάλογο, τον οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων.

Ωστόσο πολλές εξέχουσες φυσιογνωμίες του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων" δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επιστρέψουν σήμερα στους δρόμους για την "Πέμπτη Πράξη" των κινητοποιήσεών τους, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Στο Παρίσι η διαδήλωση στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ (Πλατεία της Δημοκρατίας) προβλέπεται για τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος). Στην διαδήλωση αυτή, στην πλατεία που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, μετέχουν 15 οργανώσεις της αριστεράς, οι οποίες έχουν ζητήσει την συμμετοχή των υποστηρικτών τους.

Δεν περιμένουν επεισόδια, αλλά…

Οι αρχές αμφισβητούν ότι σήμερα θα είναι άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων "υψηλού κινδύνου", όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες κατέληξαν σε περίπου 2.000 δυλλήψεις, στον τραυματισμό 320 ανθρώπων και στην πρόκληση ζημιών.

Για σήμερα ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων, που περιλαμβάνουν 8.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης και 14 θωρακισμένα οχήματα. Την ίδια ώρα εντατικές έρευνες θα γίνονται σε όλους τους δρόμους, τους σταθμούς και τα μέσα μεταφοράς που οδηγούν στο Παρίσι.

Η πρόσβαση σε περιοχές, στις οποίες βρίσκονται σημαντικοί θεσμοί, όπως το Μέγαρο των Ηλυσίων ή η Εθνοσυνέλευση, θα παραμείνει και σήμερα ελεγχόμενη. Την ίδια ώρα, στο Μπορντό, όπου το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν πολύ βίαια επεισόδια, πολλοί και χώροι πολιτισμού, ακόμη και οι δημόσιοι κήποι, θα παραμείνουν κλειστοί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.