Συνάντηση Ινδού και Κινέζου, ανωτάτων αξιωματικών, για αποκλιμάκωση

Συνάντηση Ινδού και Κινέζου, ανωτάτων αξιωματικών, για αποκλιμάκωση

Ανώτατοι αξιωματικοί του Ινδικού και του Κινεζικού Στρατού συναντώνται σήμερα Τρίτη για τρίτη φορά σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης στα σύνορα των δύο χωρών στην κοιλάδα Λαντάκ, όπου σημειώθηκε μια από τις πιο αιματηρές συρράξεις ανάμεσα στους δύο στρατούς στις 15 Ιουνίου, όταν σκοτώθηκαν 20 Ινδοί στρατιώτες. Ο Ινδός αντιστράτηγος Χαριντέρ Σινγκ θα συναντηθεί με τον Κινέζο υποστράτηγο Λιου Λιν της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας του Ξινγιάνγκ στο συνοριακό φυλάκιο στο χωριό Τσουσούλ στην ινδική πλευρά της μεθορίου. Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο Μόλντο στην κινεζική πλευρά στις 6 και τις 22 Ιουνίου.

Στις προηγούμενες συναντήσεις, οι δύο στρατιωτικοί διοικητές φέρονται να συμφώνησαν για μια «αμοιβαία συναίνεση για απεμπλοκή» ενώ συζήτησαν για τις «περιοχές τριβής», όπως η κοιλάδα Γκαλβάν, το Χοτ Σπρινγκ και το Πανγκόνγκ Τσο. Όπως φαίνεται το Νέο Δελχί έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις συζητήσεις με το Πεκίνο, αλλά προετοιμάζεται και για στρατιωτική εμπλοκή, εάν και εφόσον χρειαστεί. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση αλλά δεν θα συμβιβαστούμε υποχωρώντας στην Κίνα», αναφέρει σε δημοσίευμά της η ινδική εφημερίδα «The Indian Express», επικαλούμενη ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η Ινδία έχει αναπτύξει έξι άρματα μάχης T-90 και αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα στον τομέα της κοιλάδας Γκαλβάν. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η κοιλάδα Γκαλβάν είναι δική της, ενώ η Ινδία την διεκδικεί. Ο Κινέζος πρεσβευτής στο Νέο Δελχί, Σαν Γουεϊντόνγκ, επανέλαβε πρόσφατα τη θέση του Πεκίνου ότι η κοιλάδα Γκαλβάν βρίσκεται στην κινεζική πλευρά της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC), τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ των δύο πιο πολυπληθών χωρών της Ασίας. Τα σινοϊνδικά σύνορα εκτείνονται από το Αρουνασάλ Πραντές στα βορειοανατολικά έως το Σικίμ στο κέντρο της κοιλάδας του Λαντάκ. Πρόκειται για χερσαία σύνορα εκτός από την λίμνη στο Πανγκόνγκ Τσο στο ανατολικό Λαντάκ. Η Ινδία ελέγχει το δυτικό κομμάτι της έκτασης 45 χιλιομέτρων λίμνης, ενώ η Κίνα το υπόλοιπο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι