Συνελήφθη στην Τουρκία η αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

-

Η τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε και η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας. Τα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως “τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές”». Οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

«Μας συνέλαβαν στις 10.30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 17.00, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη, διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη", είπε η εκ των συλληφθέντων Ουλιγιά Τουράν.

Η αντιπροσωπεία του PFC πήγε στην Τουρκία ανταποκρινόμενη στο κάλεσα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί καμία απάτη», επειδή σε προηγούμενες εκλογές εκφράστηκαν αμφιβολίες για την εντιμότητα της διαδικασίας είπε ο επικεφαλής του Κόμματος Πιερ Λοράν. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν κρύψαμε καθόλου τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν εκεί».

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες σε βάρος συνολικά δέκα ξένων που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

Πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί.

Ο εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν έχει καμιά πληροφορία» πως πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.