Συνεχίζεται η τετραμερής διάσκεψη για την Συρία στην Κωνσταντινούπολη

-
231

Η τετραμερής διάσκεψη για την Συρία, στην οποία μετείχαν η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται μετά από ένα σύντομο διάλλειμμα.

Πριν από την διάσκεψη έγιναν διμερείς συναντήσεις του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του και την Άγγελα Μέρκελ. Ο Πούτιν είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν πριν την συνάντηση, στην διάρκεια της οποίας οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας φέρονται να συμφώνησαν υπέρ της επιτάχυνσης της πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν ότι «το σημείο ενδιαφέροντος της τετραμερούς διάσκεψης Ρωσίας-Τουρκίας-Γαλλίας-Γερμανίας που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εντοπίζεται σε έναν διακανονισμό για την Συρία».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν μία σειρά θεμάτων της ατζέντας που θα τεθούν στην διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης» και ότι «οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων για την συγκρότηση και στελέχωση μιας Συνταγματικής Επιτροπής».

Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν έγινε μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς. Εντωμεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έφτασε νωρίτερα από τους άλλους ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Είχε προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τσαβούσογλου και Λαβρόφ, ενώ συνάντηση είχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Τσαβούσογλου και Λαβρόφ   

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας στην συνάντησή τους πριν την Τετραμερή Διάσκεψη συζήτησαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας για την ζώνη αποκλιμάκωσης της πολεμικής έντασης στο Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο, «οι δύο πλευρές εξέτασαν μέτρα για την ενίσχυση του συντονισμού σε σχέση με την κατάσταση στην Συρία, υπό τις διαστάσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ενίσχυσης της διαδικασίας για μία πολιτική λύση». Βάση των συζητήσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν η «Απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και οι  αποφάσεις του Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ταχεία επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, αλλά και για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση».

Τα αποτελέσματα της συνάντησης, σύμφωνα με την Μόσχα, απέδειξαν την σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.