Συρία: Διεθνή πυρήνα του ΙΚ εξουδετέρωσαν οι Κούρδοι

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Πέντε ξένοι τζιχαντιστές που πολεμούσαν στη Συρία στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανάμεσά τους δύο υπήκοοι των ΗΠΑ κι ένας υπήκοος της Ιρλανδίας, συνελήφθησαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο «πυρήνας» αυτός εξουδετερώθηκε ενώ σχεδίαζε επίθεση εναντίον αμάχων που εγκατέλειπαν το ύστατο προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράκ, ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ).

Δύο Αμερικανοί, ο ένας από το Χιούστον (Τέξας), ένας Ιρλανδός πολίτης, κάτοικος Δουβλίνου, και δύο Πακιστανοί από τη Λαχόρη και τη Σιαλκότ είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις ΣΔΔ, που δημοσιοποίησαν στον ιστότοπό τους τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους.

«Βρέθηκε ομάδα τρομοκρατών που προετοίμαζε μια επίθεση εναντίον αμάχων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη ζώνη των εχθροπραξιών και πέντε μέλη της αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις μας», κατά τη συμμαχία.

Περίπου χίλιοι τζιχαντιστές, καθώς και 550 γυναίκες και περίπου 1.200 παιδιά, όλοι τους ξένοι, βρίσκονται στα χέρια των ΣΔΔ, σύμφωνα με κούρδους αξιωματούχους.

Οι ξένοι που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ, ιδίως οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Σουδανοί μεταξύ άλλων, συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις αυτόνομες κουρδικές αρχές, που ζητούν από τις αρχές στις πατρίδες τους να τους επαναπατρίσουν.

Αλλά πολλές δυτικές χώρες τηρούν εξαιρετικά επιφυλακτική ως απορριπτική στάση για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με απέχθεια τους τζιχαντιστές. Στον κολοφώνα του το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο», που είχε κυριεύσει τεράστια τμήματα της επικράτειας της Συρίας αλλά και του Ιράκ το 2014, είχε προσελκύσει χιλιάδες ξένους μαχητές στις τάξεις του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.