Συρία: Οι Κούρδοι ζητούν την παραμονή δυτικών στρατιωτών

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Κομπάνι ζήτησε την παραμονή στη Συρία 1.000-1.500 δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού για να συνδράμουν στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα, θα αναστείλουν τα σχέδια τους για μια πλήρη αποχώρηση.

Οι δηλώσεις του Κομπάνι έγιναν έπειτα από συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς ανώτερους αξιωματικούς σε μια αεροπορική βάση στη βορειοανατολική Συρία και έδωσαν ίσως την ποιο περιεκτική εικόνα, μέχρι σήμερα, των αιτημάτων των SDF για μια μακροχρόνια στρατιωτική βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων που υπό τις ΗΠΑ πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

«Θα θέλαμε να έχουμε αεροπορική κάλυψη, αεροπορική στήριξη και μια χερσαία δύναμη που θα συνεργάζεται μαζί μας», τόνισε ο Κομπάνι. Με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων, οι μαχητές των SDF βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών του ΙΚ στην ανατολική Συρία.

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να διαθέτει χιλιάδες μαχητές, οι οποίοι σήμερα είναι σκορπισμένοι και αναμένεται να στραφούν σε τακτικές ανταρτοπόλεμου. Ο Κομπάνι τόνισε ότι υπήρξαν συζητήσεις για βοήθεια των SDF στη Συρία πιθανώς από Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες.

Εντούτοις υπογράμμισε ότι επιθυμεί παράλληλα την παραμονή τουλάχιστον «μιας μικρής ομάδας Αμερικανικών δυνάμεων». Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κομπάνι, ότι συνεχίζει να εκτελεί την εντολή που έδωσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Σαφώς και κατανοούμε τι θα θέλανε από μας να κάνουμε, αλλά βεβαίως αυτός δεν είναι αυτό που πράττουμε την συγκεκριμένη στιγμή», τόνισε ο Βότελ στους δημοσιογράφους. «Εξετάσαμε ποιες δυνάμεις του συνασπισμού ενδεχομένως θα μπορούν να μείνουν εδώ», πρόσθεσε.

Η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων θέτει σε άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις των SDF, έναντι της Τουρκίας. Ο Κομπάνι μάλιστα προειδοποίησε για μια «νέα γενοκτονία» στις περιοχές που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.