Συρία: Ούτε σε άγαλμα δεν θέλουν τον "μπαμπά" Άσαντ

-
183

Δεκάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην πόλη Ντεράα για την επανατοποθέτηση αγάλματος του Χάφεζ αλ Ασαντ, του πρώην προέδρου της Συρίας και πατέρα του Μπασάρ αλ Ασαντ, οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή του από διαδηλωτές, στον τόπο από όπου ξεκίνησε η συριακή εξέγερση το 2011 για να εξελιχθεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Τον Ιούλιο, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ ανακατέλαβαν την πόλη Ντεράα από τις δυνάμεις των ανταρτών. «Διαδηλώσαμε στους δρόμους για να καταγγείλουμε την τοποθέτηση ενός αγάλματος του Χάφεζ αλ Ασαντ στο κέντρο της Ντεράα», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Το άγαλμα τοποθετήθηκε από πρόσωπα που υποστηρίζουν το καθεστώς».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την σημερινή διαδήλωση στην Ντεράα. Τον Μάρτιο 2011, διαδηλωτές ξήλωσαν από την βάση του το άγαλμα του Χάφεζ αλ Ασαντ και δέχθηκαν τα πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας. Την επομένη, περί τους 300 νεαροί σκαρφάλωσαν σε ό,τι είχε απομείνει από το άγαλμα φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Βίντεο από την σημερινή διαδήλωση που μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες, αποτελούμενες κυρίως από άνδρες, να βαδίζουν γρήγορα σε δρόμο ανάμεσα σε κτίρια στο χρώμα της άμμου, ακολουθούμενους από πολλές μηχανές. «Ζήτω η Συρία, Κάτω ο Μπασάρ αλ Ασαντ», φώναζαν.

Επειτα από κεραυνοβόλα επίθεση που ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ νίκησαν τους σύρους αντάρτες, οι οποίοι εγκατέλειψαν μαζί με τις οικογένειές τους την επαρχία Ντεράα, αναγκασμένοι να δεχθούν μία συμφωνία «συμφιλίωσης» με την μεσολάβηση της Μόσχας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Εκτοτε, οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν επιστρέψει στην περιοχή, όχι όμως και ο στρατός του καθεστώτος. Μέσω του Twitter, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Νασρ Χαρίρι χαιρέτισε το θάρρος των διαδηλωτών.

«Τι μπορούμε να πούμε σε εκείνους που υφίστανται το σιδηρό και πύρινο χέρι του καθεστώτος και τόλμησαν με θάρρος να βγουν και να φωνάξουν τα πρώτα συνθήματα της επανάστασης;», έγραψε στο Twitter. «Επειτα από χρόνια βασανισμού, δεινών, δολοφονιών, εκτοπισμών και καταστροφής, η συριακή άνοιξη ανθίζει και πάλι».

Ο πόλεμος της Συρίας ξεκίνησε το 2011 από την βάρβαρη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και άφησε πίσω του 360.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Ο Χάφελ αλ Ασαντ ηγήθηκε ενός αυταρχικού καθεστώτος επί 30 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2000, οπότε τον διαδέχθηκε ο γιος του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.