Συσκέψεις Covid σήμερα: Μητσοτάκης με υπουργούς, Κικίλιας με λοιμωξιολόγους - Νέα μέτρα;

-

Δύο συσκέψεις γίνονται σήμερα με θέμα το σιγανό δεύτερο κύμα λοιμώξεων: μια υπό τον Πρωθυπουργό με υπουργούς και μία του υπουργού Υγείας με λοιμωξιολόγους

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα πραγματοποιήσει άλλη σύσκεψη με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

«Plan B» από την κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει όχι μόνο ψυχραιμία, αλλά και «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Αν και οι περισσότεροι αναφέρονται σε επιπλέον τεστ ανά την χώρα σε τουρίστες, σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη αφορά κυρίως στα "ελληνικά" κρούσματα και ειδικότερα στα λεγόμενα "ορφανά" -εκείνα που δεν ανιχνεύεται η πηγή μετάδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται μέτρα σημαντικότερα από τους ελέγχους στα σύνορα, όπως νέοι περιορισμοί σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό ή ίσως και τοπικά lockdown -σχέδια επί χάρτου ώστε να περιοριστεί ο ιός τουλάχιστον στις μικρές κοινωνίες. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν σκέψεις για lockdown, αλλά για περιορισμό της "κοινωνικής ζωής" ή ίσως και να επανεξετασθεί η χρήση της μάσκας. Το τελευταίο, παρότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα το θεωρεί σημαντικό μέτρο που παρέχει προστασία, γενικά στην Ευρώπη δεν το βλέπουν θετικά ειδικά σε ανοιχτούς χώρους, σε αντιθεση με τους Ασιάτες που την έχουν υιοθετήσει παντού.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απαγορευθούν τα πανηγύρια ή ότι θα γίνονται με αυστηρότατη τήρηση κανόνων, μια που όταν γίνονται, γλεντούν σε αυτά και πολλοί τουρίστες.

Προβληματίζει όμως η εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές της Ελλάδας χωρίς τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό. Εικάζεται ότι ναι μεν έτσι κι αλλιώς υπήρχαν μικροεστίες παντού στη χώρα, αλλά η χρονική σύμπτωση της  ήπιας προς το παρόν έξαρσης δείχνει ότι μάλλον κάποιοι ήρθαν και σε επαφή προσωπική ή κοινωνική με φορείς τουρίστες και εν συνεχεία άρχισαν να δημιουργούν νέες μικροεστίες όντες οι ίδιο ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.