Τα χαράματα ανεμοστρόβιλος χτύπησε μια γειτονιά στο Νέο Ηράκλειο

-

Λίγο πριν τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, ισχυρές καταιγίδες ξεκίνησαν να πλήττουν το λεκανοπέδιο της Αττικής κατά το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου με κίνηση ανατολικά-βορειοανατολικά. Το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr κατέγραψε ισχυρές ριπές ανέμων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων σε όλο το λεκανοπέδιο.

Όμως στο Νέο Ηράκλειο όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημίες σε πολύ περιορισμένη έκταση τριών τετραγώνων, δεν υπάρχει σταθμός.

Στις 06:20 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής εκδηλώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι πολύ μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης. Οι καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου (π.χ. στύλοι οπλισμένοι με σκυρόδεμα, καμινάδες οροφών, αποκόλληση κεραμιδιών, πτώση δέντρων πάνω σε σταθμευμένα ΙΧ) δεν αποκλείουν «την πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου ή την πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας στο Νέο Ηράκλειο. Μια πιο ενδελεχής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου», αναφέρει το meteo.gr και παραθέτει χάρτη με ανάλογα φαινόμενα στην συνήθως προστατευμένη Αττική.

https://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/OCT20/Tornadoes_Athens.jpg«Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έχουμε καταγράψει περίπου 24 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες (Χάρτης), με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές», αναφέρει το meteo.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.