Τα είπαν για Συρία Τραμπ και Μακρόν... Σταδιακή η αποχώρηση

-
Ιράν και Συρία στο μενού Τραμπ-Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων της δέσμευσης των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την καταστροφή του ΙΚ και του σχεδίου για τη συντονισμένη αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Επαναβεβαίωσαν ότι κάθε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να πείσει ότι ο Τραμπ δεν έχει μεταβάλει τη θέση του ως προς την απόσυρση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων από τη Συρία, μία ημέρα αφότου ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον αναφέρθηκε δημόσια σε μια σειρά όρων που συνεπάγονται πως η διαδικασία θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η απροσδόκητη ανακοίνωση του Τραμπ τη 19η Δεκεμβρίου ότι φέρνει πίσω στην πατρίδα τους «τώρα» τους περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που επιχειρούν στη Συρία, αφού «ολοκλήρωσαν» την αποστολή να συντρίψουν το ΙΚ, προκάλεσε ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και σε στελέχη κυβερνήσεων συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ εξώθησε τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να παραιτηθεί.

Αλλά τις τελευταίες μέρες στελέχη της κυβέρνησης του Τραμπ κατέστησαν σαφές ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ανασκεύασε την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους σταδιακά.

Ο Μπόλτον πρόσθεσε ως όρο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων η Τουρκία να συμφωνήσει να προστατεύσει τους Κούρδους μαχητές, συμμάχους της Ουάσινγκτον κι αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η αποχώρηση των στρατιωτικών των ΗΠΑ από τη Συρία είναι απλά «αλλαγή τακτικής», δεν επηρεάζει τα σχέδια της Ουάσινγκτον να συντρίψει το ΙΚ και να περιορίσει την εξάπλωση της επιρροής του Ιράν στην περιφέρεια.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον μπορεί να εμπιστευτεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι αν πράγματι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απόσχουν από την καταδίωξη των Κούρδων, ο Πομπέο απάντησε πως ο Ερντογάν «δεσμεύθηκε στον πρόεδρο Τραμπ» γι’ αυτό.

Τον Δεκέμβριο, ο Λευκός Οίκος είχε αποφύγει να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης, παρά το ότι ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί στο βίντεο με την οποία την ανακοίνωσε πως βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.

Αξιωματούχος είχε πει τότε πως θα χρειάζονταν 60 ως 100 ημέρες, ενώ ένας δεύτερος είχε πει πως η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν πιθανόν ακόμη συντομότερα. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα μοιάζει να έχει επεκταθεί αρκετά, με δεδομένες τις δηλώσεις των Μπόλτον και Πομπέο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.